null Beeld

Ben je als brildrager beter beschermd tegen het coronavirus?

Om onszelf en anderen te beschermen tegen het coronavirus, dragen we op sommige plekken een mondkapje. Maar ben je als brildrager eigenlijk ook beter beschermd?

Demi Schoenmakers

Ofwel: zorgt het dragen van een bril voor een beter bescherming tegen een coronabesmetting?

Extra bescherming door bril

Wetenschappers in het ziekenhuis Suizhou Zengdu in de Chinese stad Suizhou hebben gekeken of oogbescherming het risico op besmetting misschien nog verder kan verkleinen. Uit onderzoek onder 276 opgenomen Chinese patiënten met corona blijkt dat slechts 16 patiënten (5,8 procent) brildrager is en op een dag meer dan acht uur een bril draagt. Terwijl van alle inwoners van Hubei, de provincie waar het ziekenhuis staat, maar liefst 31,5 procent normaal gesproken een bril draagt.

Hieruit zou je kunnen concluderen dat brildragers mogelijk beter beschermd zijn tegen een infectie met het coronavirus. Dat houdt in dat de bril de ogen deels beschermd tegen druppels die vrijkomen als iemand hoest of niest.

Klein onderzoek

Een andere mogelijke verklaring voor een betere bescherming is dat mensen met een bril misschien minder geneigd zijn om in hun ogen te wrijven met hun besmette handen. Om er zeker van te zijn dat brildragers daadwerkelijk beter beschermd zijn, moet er meer onderzoek gedaan worden. Het aantal onderzochte gevallen is erg klein ten opzichte van de bijna dertig miljoen vastgestelde coronabesmettingen wereldwijd.

Een bril zou dus misschien extra bescherming kunnen bieden. Toch blijft het verstandig om op drukke plekken een mondkapje te dragen, voldoende je handen te wassen en 1,5 meter afstand houden.

Zo maak je zelf in 3 stappen een coronaproof gezichtsscherm:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: HLN.be. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden