null Beeld

Ben je bij de goede fokker terechtgekomen?

Het fokken van een goede hond is nog niet zo eenvoudig. In Nederland zijn heel veel fokkers en er wordt heel veel gefokt, maar wanneer weet je nu dat je bij een goede fokker bent?

Gina van Elburg

Eén op de zeven gezinnen in Nederland heeft een hond als huisdier; daarvan is 65% een vuilnisbakkie of bastaard. Het aantal rashonden komt op 750.000. Dit zijn honden die behoren tot de Nederlandse rashondenpopulatie en worden vlak na de geboorte geregistreerd in het Nederlands Honden Stamboek, kortweg NHSB genoemd, de vader- en moederhond moeten ook ingeschreven staan. De eigenaren van zo'n hond krijgen een stamboom van de hond.

Stamboom is geen kwaliteitsdocument

Zoals hierboven al geschreven is de stamboom een afstammingsbewijs, een door de Raad van Beheer op Kynologisch gebied uitgegeven document waaruit de afstamming van een hond blijkt. Dit is louter een afstammingsbewijs en zegt dus niets over de kwaliteit en de gezondheid van de hond.

Gezondheidsuitslagen

Er zijn fokkers die hun uiterste best doen om naar eer en geweten goede rashonden te fokken en dat is niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Om een goede combinatie van een moeder- en een vaderhond te kunnen maken, gaat er heel wat uitzoekwerk aan vooraf en vergeet niet de hoeveelheid gezondheidsonderzoeken en andere uitslagen die er bij de hond behaald moeten worden. Vooraleerst moet de gezondheid van de beide ouderdieren goed zijn. Als we kijken naar de Labrador Retriever dan moeten de heupen en ellebogen geröntgend worden, op alle erfelijke afwijkingen, op het moment dat de honden een jaar oud zijn. Daarnaast moeten de ogen gespiegeld zijn bij een erkende oogspecialist. De ogen worden gecontroleerd op wel 18 erfelijke oogafwijkingen. De rasverenigingen stellen daarbij ook dat wanneer er gefokt gaat worden de ouderdieren een aantal tentoonstellingen moeten hebben gelopen en daar minimaal een Zeer Goed hebben behaald of nog mooier een Uitmuntend. Wanneer dit allemaal achter de rug is dan heeft de fokker in spe al aardig in de buidel moeten tasten om zo ver te komen.

De juiste combinatie

De fokker gaat vervolgens op zoek naar de juiste reu voor het teefje. Ook dat is niet eenvoudig, fokkers gaan daarom veel naar internationale tentoonstellingen om zoveel mogelijk honden te kunnen bekijken en te vernemen wat de keurmeesters van de honden in de showring vinden. Wat ook van belang is dat de stambomen bij elkaar passen en passen de honden qua type bij elkaar en qua kleur. Als de juiste reu gevonden is dan is het wachten op de loopsheid.

Het juiste moment

Een teefje is gemiddeld drie weken loops per halfjaar maar hoe weet je nu wanneer ze gedekt moet worden? Fokkers controleren zo rond de tiende dag wat de waarde van het progesteron in het bloed van het teefje is. Dit gebeurt bij dierenartsen die daarin gespecialiseerd zijn en ook sommige ziekenhuizen testen het bloed van honden op progesteron. Afhankelijk van de waarde kan bepaald worden of de teef dekrijp is. Is het juiste moment dan moet de teef naar de reu en binnen 48 uur moet er dan minimaal twee keer gedekt worden. Soms lukt dat wel en soms lukt het niet, dat hangt van heel veel factoren af.

Een nestje!

Als de dekking is gelukt, worden na 63 dagen de pupjes geboren. Dat is een prachtige dag voor de nieuwe pupeigenaren want meestal zijn die al een tijdje aan het wachten en vooral voor de fokker. Als het een goede fokker is dan fokt zij of hij om het ras te verbeteren en zelf het mooiste hondje uit het nest aan te houden voor haar of zijn eigen lijnen in de kennel.

Mee naar de nieuwe baasjes

Acht weken na de geboorte mogen de pupjes mee met de nieuwe baasjes en begint er een hele leuke periode aan. Alhoewel deze periode ook niet altijd een roze wolk is want pupjes moeten ook een hoop leren. Ze moeten zindelijk worden, ze mogen niet overal aan kauwen en moeten ook alleen leren slapen zonder moeder en broertjes en zusjes, dat gaat niet van de één op andere dag.

Informatie

Wilt u een goed gefokte rashond aanschaffen zoals bijvoorbeeld een Labrador Retriever laat u dan goed informeren en ga bij meerdere fokkers kijken. Als de fokker alle papieren aan u kan laten zien en daarbij kan aantonen dat de papieren daadwerkelijk bij de honden horen dan kan hij of zij dat laten zien door het lezen van de chip in de nek van de hond met een chipreader en die nummers moeten corresponderen met de chipnummers op de papieren. Als de honden er goed verzorgd en schoon bijliggen, het liefst gewoon in huis, ze janken niet maar zijn blij en levendig en de fokker is bereidwillig om u alles te vertellen wat u weten moet, dan bent u vast bij een goede fokker. U kunt ook altijd informeren bij de rasverenigingen.

De foto's bij dit artikel zijn van de kennel Old Averest Labradors, www.oldaverest.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden