null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ben je iemand die veel zeurt? Dít zegt het over je persoonlijkheid

Af en toe is het gewoon lekker om even te zeuren. Want het is ook gewoon heel koud en je hebt ook slecht geslapen en dan staat er ook nog file of heeft de trein vertraging. 

Online redactie LibelleGetty Images/iStockphoto

En het blijkt helemaal niet zo erg te zijn als je veel zeurt. Je wordt misschien als een negatief persoon gezien, maar eigenlijk ben je juist heel gelukkig en sociaal.

Sociaal

Naast dat het ook flink op kan luchten als je het kwijt bent, zorgt het er ook voor dat je een goede band krijgt met de mensen met of tegen wie je klaagt. Psycholoog Wendy van Mieghem schreef het boek De wijsheid achter emotie en gevoel en vertelt over zeuren tegen het AD: "Zeuren is op een bepaalde manier intiem. Je kunt er iemand mee aan jouw kant krijgen en het kan ook het begin van een gesprek zijn. Daarmee wordt klagen eigenlijk sociaal."

Gebrek aan contact

Met klagen maak je dus contact met anderen. Je blaast even stoom af en daardoor wordt je hoofd meteen wat leger. Daarnaast is het ook niet goed om iemand die veel zeurt juist geen aandacht te geven. "Veel mensen ervaren een gebrek aan contact en willen met klagen contact maken. Door te luisteren naar het verhaal achter het geklaag, kun je mensen helpen en daar zullen ze je zeker dankbaar voor zijn."

De leukste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden