null Beeld

Ben jij momenteel ook zoveel aan de wandel? Zó voorkom je die vervelende likdoorn

Velen zijn in deze coronatijd aan het wandelen geslagen, maar die kilometers zorgen soms ook voor voetproblemen. Heb je bijvoorbeeld een likdoorn of eksteroog? Medisch pedicure Ghislaine Dellepoort legt uit wat het precies is en geeft (preventie)tips.

Een likdoorn is een pijnlijke eeltplek die naar binnen is gegroeid. Vaak komt dit voor op de voetzool, de bovenzijde van de tenen, op het topje van de teen of tussen de tenen. "Bij dit voetprobleem groeit er een spitse punt van eelt naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door druk van buitenaf op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt", legt Dellepoort uit. "Doordat deze eeltpunt kan drukken op de zenuwen en bloedvaten, kan dit een pijnlijk gevoel geven. Je hebt dan een beetje het gevoel alsof je steeds in een spijker stapt."

Eksteroog

"De gewone likdoorn komt het meeste voor. Daarnaast bestaat er ook een weke. Deze bevindt zich tussen de tenen en is vooral pijnlijk omdat er op deze plek constant druk op de likdoorn wordt uitgeoefend." Je kunt overigens ook een eksteroog 'oplopen'. Dan groeit de schijf eelt ook in de huid, maar is er geen groeiende eeltpunt.

Verkeerde schoen

Een likdoorn ontstaat op plaatsen waar druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend. "De oorzaak van is vaak een verkeerde schoen. Je kunt dan denken aan schoeisel in de verkeerde maat, maar ook schoenen met een te spitse neus of hakken die eigenlijk te hoog zijn." Een likdoorn kun je dus eigenlijk voorkomen door wrijving op tijd op te merken, en schoenen te dragen die passen en fijn zitten.

Pleisers

Als je een likdoorn of eksteroog hebt, kun je die het beste laten verwijderen door een pedicure. Verder is het heel belangrijk om geen knellende schoenen meer te dragen. Het gebruiken van een likdoornpleister raadt Dellepoort af. "De likdoornpleisters bevatten vaak salicylzuur. Hierdoor wordt de plek zelf heel erg week en de gezonde huid er omheen raakt beschadigd. De pijn trekt vaak weg, maar het probleem is dan nog niet verholpen."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Getty Images

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden