Bestaat de hamburger uit 100% puur rundvlees?

Onlangs gingen twee Libelle-lezeressen een dagje op bezoek bij McDonald’s. Hun taak? Een kritische blik werpen op het productieproces van de hamburger. Ivonne en dochter Iman gingen op zoek naar het antwoord op hun vraag: bestaat de hamburger van McDonald’s echt uit 100% puur rundvlees?
“We hebben op websites filmpjes gezien waarin er een soort roze slijm aan het vlees van McDonald’s werd toegevoegd. Heel vies! Ik hoop vandaag te ontdekken dat dit niet waar is”, vertelt Ivonne.
Op naar Duitsland
Voor het antwoord op hun vraag reizen Ivonne en haar dochter Iman af naar OSI Food Solutions in Günzburg (Duitsland), de fabriek waar de hamburgers voor McDonald’s geproduceerd worden. Kwaliteitsmanager David vertelt over de herkomst van het vlees, dat voornamelijk van melkkoeien komt. “Veel consumenten verwachten dat we ons vlees van ver halen, maar het komt uit Nederland, Duitsland, Italië en Oostenrijk”, vertelt hij.
Goed gecontroleerd
Het vlees komt in stukken de fabriek binnen. David: “We gebruiken de verschillende delen van het rund zodat we het ideale vetpercentage van twintig procent creëren. Dit wordt tijdens het productieproces meerdere malen gecontroleerd.” De consument loopt geen risico om per ongeluk paardenvlees voorgeschoteld te krijgen. “Doordat het vlees in grote stukken binnenkomt, kunnen onze slagers niet alleen de kwaliteit, maar ook het soort vlees beoordelen. Paardenvlees is veel donkerder van kleur dan rundvlees.”
Puur vlees
Ivonne en Iman zien hoe het gecontroleerde vlees wordt gemalen en tot schijven gevormd. Daarna wordt het razendsnel ingevroren en verpakt. Aan het rundvlees wordt niets toegevoegd. Iman: “Ik verwachtte dat er conserveringsmiddelen in zouden zitten, maar dat is gelukkig niet zo.”
Even proeven
In het laboratorium van de fabriek worden de hamburgers getest op gewicht, vetgehalte, kleur en smaak. Het vlees wordt, net als in de restaurants, zonder olie of vet gegrild en op smaak gebracht met een snufje peper en zout. Ivonne en Iman proberen de hamburgers ook. Ivonne: “Heerlijk! Ook zonder het broodje en de saus is het smaakvol.” Met een volle maag en een map vol informatie gaan ze terug naar Nederland. Ivonne: “Ik heb nu met eigen ogen gezien hoe de hamburgers gemaakt worden en ik ben blij dat die enge filmpjes op internet niet kloppen. Wij weten nu beter!”
van aardappel tot Frans Frietje
Volgende week gaan Marije en Natasja op bezoek bij McDonald’s. Lees hun verhaal over het aardappelproces van het land tot in het restaurant.
Meer weten over de producten van McDonald’s? Ga naar www.mcdonalds.nl/meerweten
[poll id=”370″]