null Beeld

Bewezen: baby’s hebben de aanraking van hun vader nodig

Dat baby's liefde nodig hebben, is iets waar we waarschijnlijk niet over twijfelen. Uit nieuw onderzoek is nu gebleken dat jonge kinderen niet alleen de liefde van hun moeder nodig hebben, maar dat ook fysiek contact van de vader heel belangrijk is.

Yasmine Esser

Het onderzoek werd uitgevoerd door professor Martine Van Puyvelde van de Vrije Universiteit Brussel, in samenwerking met de Universiteit van Liverpool. De resultaten moeten vaders aanmoedigen om vanaf de geboorte actief het kindje te verzorgen en aan te raken.

Baby's worden rustiger van knuffelen

Het onderzoek werd uitgevoerd met 25 moeders en vaders. Hen werd gevraagd hun kind vast te pakken en te strelen. Voor, tijdens en na de aanraking werd het hartritme en het ademhalingsritme van de baby gemeten. Wat bleek? Zowel bij de moeders als bij de vaders werden de kinderen rustiger en daalde hun hartslag en ademhalingsritme. Uit de videobeelden bleek verder dat de vader en moeder het kind intuïtief op dezelfde manier aanraakten.

Het aanraken van de baby is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Aanrakingen van ouders zorgen namelijk voor optimale ontwikkeling van het parasympathische zenuwstelsel. Dit zorgt voor rust en herstel bij de baby. Ook zorgt het ervoor dat het kind op latere leeftijd beter tegen stress kan.

Vaders moeten ook hun kindje verzorgen

“We willen papa’s aanmoedigen om actief bij te dragen aan de zorg van een pasgeboren baby. Vandaag zijn vaders al veel meer aanwezig dan in het verleden, maar er heerst nog steeds een zekere voorzichtigheid. Moeders hebben een fysiologische voorsprong met het kleintje door de zwangerschap, redeneert men soms”, zegt de Belgische professor tegen Nieuwsblad.be.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nieuwsblad.be. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden