null Beeld

Bewezen: één fles wijn net zo slecht als 10 sigaretten

Dat het drinken van veel wijn niet goed is voor je gezondheid, weten we natuurlijk wel. Maar wist je dat het drinken van één fles wijn per week eigenlijk net zo slecht is als het roken van 10 sigaretten?

Erandi Godinez

Uit onderzoek van de Universiteit van Southampton blijkt dat het drinken van alcohol de kans op kanker aanzienlijk vergroot. Net zoals sigaretten de kans op kanker vergroten. Voor het onderzoek werd dan ook gekeken naar het verschil tussen kankersoorten als gevolg van tabak en als gevolg van alcohol.

Schrikbarende conclusie: je loopt al een groter risico op kanker als je één fles wijn per week drinkt (zo'n 6 glazen). Dat zou hetzelfde zijn als 10 sigaretten roken.

Borstkanker

Mensen die wekelijks tot 3 flessen wijn drinken, hebben helemaal een grote kans op kanker. Volgens het onderzoek krijgen dan 19 op 1.000 mannen kanker. Bij vrouwen zou dit 36 op 1.000 zijn (waarvan relatief meer borstkanker). Volgens onderzoekster Theresa Hydes betekent dit echter niet dat je in plaats van gematigd drinken ook gematigd mag roken. De uitkomsten zijn gemiddeld en voor elk mens kan de uitwerking van alcohol of tabak anders zijn.

Gevaren van alcohol

Volgens Hydes weten de meeste mensen wel wat de gevolgen van roken zijn, maar ligt dat bij drank wat anders. “Zware drinkers worden gelinkt aan kanker in de mond, keel, stembanden, maag, lever en borst. Door de vergelijking te maken met sigaretten hopen we dat meer mensen zich bewust zijn van de slechte gevolgen van alcohol.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Telegraaf. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden