Elektrische fiets Beeld Getty Images
Elektrische fietsBeeld Getty Images

Bewezen: elektrisch fietsen is net zo gezond als ‘gewoon’ fietsen (maar je verbrandt wel minder calorieën)

‘Ja dag, elektrisch fietsen is niet écht fietsen’. Hoor je dat wel eens? Voortaan heb je een weerwoord, want fietsen met een elektrisch duwtje in de rug is volgens onderzoek net zo goed voor je als fietsen zonder ondersteuning. Relatief gezien, dan.

Lizette van LoenenGetty Images

Je hoeft tijdens het fietsen met een elektrische trapondersteuning minder kracht te zetten voor meer snelheid en verbrandt daarmee ook minder calorieën. Dat klopt. Maar volgens onderzoek zijn mensen met een elektrische fiets eerder geneigd langere afstanden af te leggen, waardoor ze het lagere lichamelijke energieverbruik compenseren.

Ook blijken mensen met een elektrische fiets de auto vaker te laten staan voor woon-werkverkeer. Dit doen vooral mensen die maximaal tien tot twintig kilometer van hun werk wonen.

Hoe zit het met je conditie?

Naast dat mensen met een fiets met trapondersteuning relatief vaker en langer fietsen dan mensen zonder trapondersteuning, blijkt uit een ander onderzoek dat een elektrische fiets je conditie net zo scherp houdt als een gewone fiets.

Je verbruikt minder zuurstof wanneer je elektrisch fietst: bij een cadans van zestig keer trappen per minuut is je hartslag en zuurstofopname lager op een elektrische fiets dan op een gewone fiets. In heuvelachtig gebied wordt dat verschil nog groter.

Zoveel calorieën verbrand je op een elektrische fiets

Je verbrandt als vanzelfsprekend minder calorieën op een elektrische fiets dan op een exemplaar zonder trapondersteuning als je dezelfde afstand aflegt. Een persoon van 70 kilo verbrandt in een uur fietsen op een elektrische fiets gemiddeld 260 calorieën (tegenover 405 op een gewone fiets).

Bron: EOS Wetenschap

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden