Buren Beeld Getty Images
BurenBeeld Getty Images

Bewezen: je wordt dus écht gelukkiger van leuke buren

Een goede buur is beter dan een verre vriend, luidt het gezegde. En dat blijkt ook echt zo te zijn, want mensen die een goede band hebben met hun buren zijn daadwerkelijk gelukkiger.

Demi SchoenmakersGetty Images

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Tevreden

Uit de cijfers komt naar voren dat ruim negen op de tien volwassenen die tevreden zijn met hun woonomgeving, ook tevreden zijn met het leven in het algemeen. Dat geldt vooral als ze veel binding voelen met de buurt en de buren.

Dat laatste is zelfs het belangrijkst: verbinding voelen met anderen heeft veel invloed op ons geluk. Van de buurtbewoners die in de buurt een sterke mate van ‘sociale cohesie’ ervaren, is bijna iedereen ook tevreden met zijn leven: maar liefst 97%. Mensen die dat niet ervaren in hun buurt zeggen automatisch minder gelukkig te zijn, dat gaat om 69%.

Hoewel...

Daar moet overigens wel een kleine kanttekening bij worden gemaakt: bewoners van een vrijstaand huis, dus zónder buren (of in ieder geval buren die een stukje verderop wonen) geven sneller aan tevreden te zijn dan mensen met een etagewoning (en dus een hele hoop buren), namelijk 97% tegen 88%. Ach, dat snappen we dan ook wel weer als je zo luxe woont.

Anke (58) en Marjan (64) begonnen als buren, maar zijn na 28 jaar elkaars beste vriendin:

Bron: CBS.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden