Bewezen: katten kunnen de namen van hun kattenvriendjes onthouden Beeld Getty Images/iStockphoto
Bewezen: katten kunnen de namen van hun kattenvriendjes onthoudenBeeld Getty Images/iStockphoto

Bewezen: katten kunnen de namen van hun kattenvriendjes onthouden

Luistert jouw kat nooit wanneer je hem roept? Slecht nieuws: dit betekent toch echt dat hij niet wíl luisteren, en niet dat hij zijn naam niet onthoudt. Uit nieuw onderzoek is namelijk gebleken dat katten niet alleen hun eigen naam kunnen onthouden, maar zelfs die van hun kattenvriendjes.

Tara StokdijkGetty Images/iStockphoto

Die viervoeters zijn dus een stuk slimmer dan we vaak denken!

Onderzoek

Dit blijkt uit een nieuwe studie van Japanse onderzoekers. Deze onderzoekers toonden drie jaar geleden al aan dat katten hun eigen naam en een aantal woorden kunnen onthouden. Nu blijkt dat ze nog veel meer kunnen.

Deelnemende katten

Voor de nieuwe studie werd het gedrag van 48 katten bestudeerd. Deze katten woonden allemaal samen met andere katten. 29 woonden in een kattencafé en 19 woonden bij mensen met minstens twee andere katten.

Geluiden en foto’s

De katten kregen audiofragmenten te horen. Hierin riep hun baasje hun naam en de namen van de andere katten. De katten kregen ook foto’s te zien. Soms werd er een naam geroepen en werd gelijktijdig ook de foto van die kat getoond. Maar soms werd er ook een naam geroepen en werd er een foto van een andere kat getoond.

Verkeerde naam

Hieruit bleek dat de deelnemende katten langer bleven staren naar de foto van een kat wanneer de verkeerde naam hierbij werd omgeroepen. Volgens de onderzoekers betekent dit dat de katten doorhadden dat dit niet klopte.

Conclusie

“We hebben aangetoond dat katten een specifiek gezicht verwachten bij het horen van de specifieke naam van een metgezel. Deze studie levert bewijs dat katten de naam van een metgezel en het bijbehorende gezicht koppelen zonder expliciete training”, aldus de onderzoekers.

Hechte band

Wel ligt het eraan hoe hecht de katten onderling zijn. Zo bleek dat katten uit een kattencafé minder aandacht schonken aan verkeerde combinaties tussen foto en naam. Volgens de onderzoekers ligt dat aan het feit dat huiskatten onderling hechter zijn dan katten die in een café wonen.

Eigenwijze beestjes

Luistert jouw kat nooit naar zijn naam? Tja, katten blijven eigenwijze beestjes. Daar liepen de onderzoekers tijdens deze studie ook tegenaan. Zo wilden meerdere katten echt niet mee doen aan het onderzoek, en is er eentje daarom zelfs afgevallen: “Hij probeerde steeds uit de kamer te ontsnappen”, aldus de onderzoekers.

Ben je bang dat je kat te dik is? Zó kom je daar achter:

Bron: Telegraaf

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden