Bewezen: stervende planten maken je sip Beeld Getty Images
Bewezen: stervende planten maken je sipBeeld Getty Images

Bewezen: waarom je stervende kamerplant je sip maakt

Onderzoek heeft aangetoond dat kamerplanten veel kunnen doen voor een betere mentale gezondheid. Maar wist je dat dode planten, of planten die bijna dood zijn, ook een negatieve invloed hebben op je mentale toestand?

Lizette van LoenenGetty Images

Planten die eruitzien alsof ze heel veel leven in zich hebben, zijn extra stimulerend voor ons brein, blijkt uit een nieuw onderzoek van de University of Reading en de Royal Horticultural Society (RHS). Hetzelfde onderzoek bewijst dat als planten bijna dood zijn, hangen, of weinig kleur bevatten, we daar juist een sip gevoel van krijgen.

Het onderzoek heeft het effect van twaalf kamerplanten onderzocht in relatie tot de mentale gesteldheid van 502 volwassen proefpersonen. Daaruit kwam naar voren dat mensen meer (positieve) energie krijgen van planten die er weelderig, groot, groen, interessant en mooi uitzien.

Deze planten maken ons het meest blij

De monstera en de treurvijg kwamen als beste uit de test: deze planten bleken ons humeur flink te boosten. De palm werd door de proefpersonen als mooiste plant verkozen. Hij deed hen aan vakantie, zon en ontspanning denken.

Slangen en enge insecten

Aan de andere kant bleek uit het onderzoek dat ongezonde, hangende of kleurloze kamerplanten onze stemming juist verslechtert. Een aantal proefpersonen liet weten gestrest te raken van stervende kamerplanten. Ook planten met stippen en strepen deden niet veel goeds voor de menselijke mentale toestand: het deed de proefpersonen denken aan slangen en dodelijke insecten.

Bron: Independent.co.uk

Bewezen: waarom je stervende kamerplant je sip maakt Beeld Getty Images
Bewezen: waarom je stervende kamerplant je sip maaktBeeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden