Mug Beeld Getty Images/EyeEm
MugBeeld Getty Images/EyeEm

Bijten muggen mensen met bloedgroep O écht vaker?

Lijk jij telkens de enige thuis te zijn die onder de muggenbulten zit? Daar kunnen natuurlijk meerdere redenen voor zijn, maar zou het aan je bloedgroep kunnen liggen?

Nissah van der StruifGetty Images/EyeEm

Uit een Sri Lankaans onderzoek komt het antwoord: de meeste muggen kiezen toch echt voor bloedgroep O.

50 meter

Hoewel veel mensen denken dat de muggen niet onze kant op komen als we het licht uitdoen, is dit niet waar. Muggen komen namelijk helemaal niet op het licht af, maar op ons. Ze kunnen met speciale geurantennes tot op wel 50 meter hun volgende slachtoffer vinden. Yikes!

Kieskeurige muggen

De meeste muggen vinden mensen met bloedgroep O een lekker maaltje. Uit het Sri Lankaanse onderzoek komt duidelijk naar voren dat de onderzochte muggen de voorkeur geven aan mensen met bloedgroep O, maar liefst 31% van de muggen koos voor deze bloedgroep.

De reden dat sommige muggen de voorkeur geven aan bloedgroep O, heeft mogelijk te maken met de stollingsfactoren, in bloedgroep O liggen die 20 tot 30 procent lager dan bij de andere doelgroepen.

Andere redenen

Naast je bloedgroep zijn er nog een paar andere dingen waardoor jij door een mug als het lekkerste hapje in de omgeving wordt gezien. Zo worden muggen heel blij van je als je net hebt gesport of om een andere reden zweet.

Ook zwangere vrouwen hebben een streepje voor en zelfs je kleding kan verschil maken, ze houden namelijk meer van donkere kleding dan van lichte kleding.

Bron: pfizer.nl, gezondheidwetenschap.be

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden