null Beeld

Blijkbaar geeft alleen al het dénken aan koffie je een opgewekt gevoel

Kun je voor je gevoel niet zonder koffie, wil je minderen met cafeïne of heb je een keertje haast? Om een opgewekt gevoel te krijgen is alleen dénken aan koffie al genoeg. 

Demi Schoenmakers

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de universiteit van Toronto en de Monash-universiteit in Australië.

Meerdere studies

De interessante resultaten zijn afkomstig van 4 onderzoeken met honderden deelnemers op zowel het internet als in het laboratorium. De 4 studies volgden een vergelijkbaar patroon en tijdens het hele onderzoek werden geen drankjes ingenomen.

Lezen en denken

Bij de eerste studie werden de deelnemers in 2 groepen gedeeld. De ene groep werd aangespoord om na te denken over koffie en de andere groep over thee. Bij een andere studie moesten de proefpersonen reclameslogans verzinnen. De ene groep over koffie en de andere over thee. Voor het derde onderzoek moest een aantal mensen studies lezen over hoe slecht of gezond koffie of thee nu eigenlijk is. Uiteindelijk bij de laatste studie moesten alle deelnemers een test doen om te kijken hoe ze op bepaalde dingen reageerden na het denken aan koffie.

Hartslag

Hieruit bleek al snel dat de personen die over koffie hadden gelezen of hadden nagedacht na de opdrachten zich energieker, alerter en opgewekter voelden. Helemaal vergelijken met de theegroep. Ook ging hun hartslag omhoog. De koffiegroep had een gemiddelde hartslag van 76 per minuut, terwijl dit bij de mensen die over thee hadden gelezen maar 70 per minuut was.

Meer onderzoek

Die snellere hartslag kan natuurlijk ook door andere factoren worden bepaald. De wetenschappers geven dan ook in hun studie aan dat er nog veel meer onderzoek nodig is om een definitieve, wetenschappelijke conclusie te trekken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld nu nog geen antwoord geven op de vraag: moet je ooit koffie hebben gedronken om dit effect te ervaren? En wat als je een nare herinnering aan koffie hebt?

Westerse wereld

Wat wel opvallend is, is dat een van de studies aantoonde dat dit opwindende, cognitie-veranderde effect van het denken aan koffie alleen geldt voor westerse deelnemers. Dit komt omdat in oosterse landen koffie een stuk minder populair is en dus ook niet dezelfde connotaties hebben. In de westerse wereld denken wij veel positiever over de werking van koffie.

En? Voel je je na het lezen van dit artikel al energieker en opgewekter? Of heb je alleen maar meer zin in koffie gekregen?

Liever een sapje of smoothie bij het ontbijt? Deze blender inclusief 3 mengbekers en gratis receptenboekje koop je nu met € 27,- korting in de Libelle Shop:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: The British Psychology Society. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden