null Beeld

Blokhuispoort: van gevangenis tot poppodium

Van gevangenis met historie tot cultureel bedrijvencentrum met een eigen poppodium. De Blokhuispoort is de moeite van het bezoeken waard. Bezoek de sfeervolle markt, neem een duik in het oorlogsverleden of maak een rondleiding met een ex-bewaker.In hartje Leeuwarden ligt het monumentale pand Blokhuispoort (anno 1499). Vanaf 1580 werd het gebruikt als huis van arrest voor het Hof van Friesland. Er stond ook een schavot, en een galg. Tot 2007 werd het gebruikt als huis van bewaring.Zwaar gestraften

Brigitte

In 1982 was dit de grootste gevangenis van Nederland. Vanaf 1889 werd de gevangenis gebruikt als bijzondere strafgevangenis en Huis van Bewaring voor zwaar gestraften. De omstandigheden waren zodanig slecht dat er veel mensen overleden. In 1868 ontsnapten er 6 gevangenen. Door deze gebeurtenis is het gebouw afgebroken en opnieuw opgebouwd met dezelfde contouren als het oude gebouw. Opvallend is het imposante poortgebouw aan de voorkant. Er kwam een nieuw cellencomplex dat nog steeds te bezichtigen is. In de oorlogsjaren werden er in het Huis van Bewaring door de Duitsers verzetsmensen gevangen gehouden.

Grootste ontsnapping

Op 8 december 1944 bevrijdde het verzet 51 verzetsmensen op spectaculaire wijze door de Friese knokploeg van het verzet uit de gevangenis. De Overval (De Oerfal) genoemd. Dit is tot op heden de grootste ontsnapping uit een gevangenis. In de Blokhuispoort is dagelijks tijdens openingstijden een expositie hierover te zien.

Criminele kopstukken

Jaren later hebben vele bekende criminele kopstukken hier hun straf uitgezeten. Zoals de bekende Meesterkraker Aage Meinesz, die in 1974 het voor elkaar kreeg te ontsnappen door met een snijbrander de tralies van zijn cel door te snijden en daarna via een touw over de gevangenismuur klom. Kortom, de Blokhuispoort heeft een lange en boeiende geschiedenis. Iedere zaterdagmiddag worden op vaste tijden rondleidingen gegeven door een oud bewaarder. De expositie “De Overval is vrij te bezichtigen. Op www.blokhuispoort.nl vind je ook het online museum met veel informatie en nog de hele maand oktober ingezonden verhalen van ex gedetineerden.Cultureel bedrijvencentrum

Tegenwoordig is de Blokhuispoort een cultureel bedrijvencentrum. Er werken rond de 130 ondernemers samen die verschillende diensten en producten leveren in het cellencomplex. Zo is er in de B vleugel Eddie's knipcel gevestigd, een dames en heren kapper. Ook kan je er kunstenaars, glasblazers en diverse winkeltjes en bedrijven vinden. Kijk voor meer informatie op Blokhuispoort-startpagina.nl. Voor een origineel kinderfeestje kan je trouwens ook een spannend bajesfeestje boeken. info@caronentertainment.nlLunchen

Als je uitgekeken bent en lekker hebt gewinkeld, kun je op de tweede luchtplaats lunchen bij Café De Bak. Elke donderdag vanaf 17.30 staat het 3 cellen menu op de kaart. Iedere vrijdag wordt een Bakhap geserveerd. Elke zaterdag tussen 9.00-12.00 zend Omrop Fryslan vanuit de Bak het programma Op & Ut live uit op tv en radio. Je kan erbij zijn en met een bakje koffie een kijkje achter de schermen van de opnames kijken.

Poppodium

In de theaterzaal van de voormalige gevangenis huist tegenwoordig Podium Asteriks. Een Leeuwarder poppodium voor voornamelijk aanstormend talent. Wekelijks treden er bands en acts opuit Friesland maar ook treden er regelmatig bands uit het buitenland op. De concerten in Asteriks zijn goed betaalbaar, je kan vaak al naar een concert voor 5 of 10 euro. Tickets zijn online of bij King Kong records in Leeuwarden te koop of gewoon aan de deur. De popronde is op vrijdag 30 oktober weer in Leeuwarden en Podium Asteriks mag de gastheer zijn. Entree voor de popronde is gratis. Voor meer informatie over Asteriks en voor het programma ga je naar www.podiumasteriks.nl. Ook op Facebook en Twitter is Asteriks actief.

Evenementen

Het cellencomplex en de luchtplaatsen lenen zich uitermate voor sfeervolle markten en jaarlijks terugkerende evenementen. Zoals het drukbezochte 3 daagse JailBreak festival met tattoo Artists, muziek en veel meer. En de brunchmarkt Smuk en Smikkel. Hier kan je genieten van de lekkerste broodjes, biologische friet, verse pizza’s ambachtelijke bieren en natuurlijk muziek. En het jaarlijks terugkerende muziekfestival Jail house Rock. Er is voor ieder wat wils. Het is teveel om nu hier op te noemen. Wil je op de hoogte gehouden worden van alle evenementen die de Blokhuispoort te bieden heeft, like dan de facebookpagina Blokhuispoort BHP kunst en amusement. Evenementen en markten van de komende maanden op een rij: 17 oktober Plunje, een Fabulous vintage- en tweedehandskledingevent. De cellen worden omgetoverd tot kleine winkeltjes. www.plunje-leeuwarden.nl 14 en 15 november Holy Stitch-Halfjaarlijkse DIY & hipness markt. 50 leuke hippe winkeltjes met heel veel hebbedingetjes, lekkernijen en hobbyartikelen die normaal alleen via webwinkels te verkrijgen zijn. www.holystitch.nl of Holy Stitch op facebook. 12 en 13 december Kerstmarkt- 2 dagen een sfeervolle markt op de luchtplaats met bokhutten en een echte ijsbaan waar geschaatst kan worden. Ook glühwein, lekkere hapjes en muziek mogen niet ontbreken. Blokhuispoort is geopend: Ma -Wo van 9.00 tot 17.00 , Do – Vrij van 10.00 tot 23.00 Zaterdag van 9.00 tot 17.00 (9.00-12.00 live uitzending Op &Ut van Omrop Fryslan) Adres: Blokhuisplein 40, 8911 LJ Leeuwarden. Parkeren voor en achter de Blokhuispoort is voor vergunninghouders. De parkeergarages zijn op loopafstand. www.parkeergaragesleeuwarden.nl Evenementen in het weekend zijn ook vaak op Zondag. Het is wel verstandig eerst de website te raadplegen voor de juiste tijden.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden