null Beeld

Brexit Day: dit betekent een tripje naar het Verenigd Koninkrijk vanaf nu voor jou

Als we zaterdag wakker worden, hoort het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de Europese Unie. Betekent dit ook dat een tripje naar Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland moeilijker wordt door de brexit?

Radio, televisie, kranten, online: je ziet en hoort talloze updates over de brexit. Dat er veel gaat veranderen, is zeker. Maar hoe zit dat eigenlijk met een tripje naar de overkant van de Noordzee? Wordt zo'n weekendje Londen nu bijvoorbeeld duurder dan we gewend zijn? En wordt het regelen van reisdocumenten nu net zo ingewikkeld als naar de Verenigde Staten?

2020

In 2020 zullen we er in elk geval nog niet zoveel van merken. Dat mag waarschijnlijk geen verrassing heten, want als we 1 ding hebben opgepikt uit alle updates, is dat er niks anders gebeurt dan overleggen, overleggen en nog eens overleggen. En dat zal ook komend jaar nog het geval zijn (wie dacht dat het hele circus nu ten einde was, komt dus bedrogen uit). Na de brexit op de nacht van 31 januari op 1 februari komt er een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. In die periode zal meer duidelijkheid komen over wat er gaat veranderen.

Scenario 1: al een tripje gepland

Tot het einde van 2020 zullen de nationale identiteitskaarten van EU-burgers in elk geval een geldig document blijven om het VK in of uit te reizen. Je hebt dus geen visum nodig voor een bezoek aan Engeland, Schotland of Wales. Wel een geldige identiteitskaart of een paspoort, maar dat is niet anders dan voorheen (het VK heeft namelijk nooit deel uitgemaakt van het Schengenakkoord). Er verandert dus qua reisdocumenten niks dit jaar. Hoe de regels veranderen na de overgangsperiode, dus na 2021, is nu nog niet bekend.

Maar heb je al geboekt voor na 31 december 2020, dan bestaat er wel een rampscenario: als de handelsafspraken met de EU (dus ook over het reizen vanaf 2021) mislukken voor het einde van het jaar, gaan de grenzen vanaf 31 december alsnog volledig op slot. Maar laten we er voor de goede orde maar van uitgaan dat de afspraken gewoon zullen lukken.

Scenario 2: ik wil nog boeken

Zoals uitgelegd zal het reisdocument dit jaar nog hetzelfde blijven en is het nog de vraag wat er vanaf 2021 zal gebeuren. Maar hoe zit het met de kosten als je nog wilt boeken? Ben je goedkoper uit om nu nog snel te gaan, of te wachten met vertrek tot er meer duidelijkheid is over de onderhandelingen? In het geval dat je dit jaar nog wilt gaan, ben je waarschijnlijk goedkoper uit om in het voorjaar te gaan in plaats van nu. Het pond is namelijk deze weken nog rustig, maar als vanaf maart de onderhandelingen starten kan het zomaar zijn dat het pond flink daalt. En dat betekent dat jij een stukkie goedkoper uit bent op plaats van bestemming. Maar dit is geen garantie: experts verwachten een daling, maar dat er onverwachtse dingen kunnen veranderen, blijkt maar weer uit het feit dat de brexit überhaupt bestaat.

Na de overgangsperiode zullen de douanediensten van en naar het VK er een beetje hetzelfde uitzien als bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Ga je met de Eurostar naar Londen, dan is Brussel de in- en uitgang van de EU. De douane heeft een team opgeleid dat controle en toezicht zal uitvoeren op dat nieuwe grenspunt.

Overigens heeft de brexit voor pinnen in winkels of bij de bank tijdens de vakantie geen gevolg. Net als in het verleden kun je gewoon je Maestro-kaart gebruiken.

Problemen met de vlucht

Volgens de Europese passagiersverordening kun je nu nog een vergoeding eisen als je problemen hebt met je vlucht. Die regels gelden namelijk voor alle vluchten binnen de EU, voor zover een luchtvaartmaatschappij met een exploitatievergunning. Na de overgangsperiode is dat niet meer het geval: er kan dan alleen een compensatie onder de Britse regels gevraagd worden.

Zo. Dan weet je nu dat je zonder zorgen deze 13-daagse rondreis door Schotland kunt boeken:

Hoe Máxima ons tijdens het staatsbezoek aan Engeland wist te verrassen met haar outfits:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: The Guardian, De Tijd, De Telegraaf. Beeld: Brunopress

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden