Recept

Broccoli-cheddarsoep met smeltende kaascroutons

null Beeld Jan Luijk
Beeld Jan Luijk

Lekkere broccolisoep wordt nóg lekkerder met cheddar, let maar eens op!

Ingrediënten (voor 4 personen):

• 25 g ongezouten roomboter
• 2 el olijfolie
• 2 uien, gesnipperd
• 4 tenen knoflook, fijngehakt
• ½ tl chilivlokken
• zeezout en versgemalen peper
• 800 g broccoli, in kleine roosjes, de stronk dun geschild en in plakjes
• 1 grote kruimige aardappel (zo’n 200 g), geschild en in kleine blokjes
• 1 l groente- of kippenbouillon, zelfgemaakt of van een tablet
• 200 g lekkere cheddar, geraspt
• 4 dikke plakken ciabatta of ander (oud) brood

Bereiden: 30 min., Kcal: 435 p.p.

Bereiding:

  1. Verhit de boter en de olie in een grote pan (liefst met dikke bodem) op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en chilivlokken toe, breng op smaak met een beetje zout en peper en bak 8-10 minuten met het deksel op de pan, roer regelmatig.
  2. Voeg de plakjes broccoli-stronk en de aardappel toe, schep om en giet er 1 liter bouillon bij. Breng aan de kook en laat 20 min. zachtjes koken. Verwarm ondertussen de ovengrill voor.
  3. Doe de helft van de broccoliroosjes erbij en laat ze 5 min. meekoken, tot ze felgroen zijn en net gaar. Pureer met een staafmixer (of in een hittebestendige blender, maar pas op, want heet!) de soep helemaal glad.
  4. Laat de rest van de broccoliroosjes 4 min. meekoken. Roer er 2⁄3 van de cheddar door en zet het vuur uit.
  5. Leg de plakken brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze 2-3 minuten tot ze een beetje bruin zijn. Bestrooi ze met de rest van de cheddar en zet ze nog een minuut of 2 onder de grill zodat de kaas gratineert.
  6. Snijd het brood met de gesmolten kaas in blokjes zodat het een soort croutons worden. Schep de soep in diepe kommen en maak af met de kazige croutons.
  • Assistent fotografie: Dana Romina. Styling: Annemieke Paarlberg. Bereiding: Oscar de Lint. Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. M.m.v.: hkliving.nl, debijenkorf.nl, dille-kamille.nl, marjokedeheer.com, sjakies.com, de kringloop
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden