Lekker lezen! Libelle Bookazines voor € 3,35 >

Zoek binnen:

Cadeaus geven: hoe hoort het eigenlijk?

Met Kerst geven én krijgen we (als het goed is…) veel cadeaus. Maar hoe reageer je als je het cadeau dat je van je beste vriendin krijgt helemaal niet leuk vindt? En als je echt niet weet wat je voor je tante moet kopen, is het dan een goed idee om een cadeaubon te geven? Etiquette-expert Beatrijs Ritsema over de do’s en don’ts van cadeaus geven en ontvangen.

1. Als je echt niet weet wat je iemand cadeau moet geven, mag je dan geld geven?
“Geld geven is nooit een goed idee. Vriendschap wordt niet uitgedrukt in geld, alleen diensten worden dat. Als de loodgieter een klus in huis heeft gedaan, betaal je hem. Maar je vrienden niet. Aan kinderen kun je overigens wel geld geven, als zij bijvoorbeeld voor iets sparen. Met kinderen heb je een relatie die niet geheel gelijkwaardig is, met vrienden wel.”

Advertentie

LEES OOK: 8 CADEAUTJES (ONDER DE 20 EURO!) VOOR IEMAND DIE ALLES AL HEEFT

2. En een cadeaubon?
“Een cadeaubon geven kan wél. Met een bon kun je toch iemand iets geven dat hij of zij leuk vindt. Als iemand graag boeken leest, geef je een boekenbon. Gaat diegene graag naar de film, dan doe je een bioscoopbon cadeau. Het bedrag is daarbij niet zo belangrijk.”

3. Als je een cadeau krijgt dat je echt niet leuk vindt, wat doe je dan?
“Dan heb je pech gehad. Al is het cadeau het meest wanstaltige voorwerp, toch bedank je diegene vriendelijk. Het gaat tenslotte om het gebaar. En je bent vrij om er later mee te doen wat je wilt: je kunt het aan de kringloop geven, aan iemand anders of weggooien.”

4. En als je het al hebt?
“Dat mag je wel eerlijk zeggen. Dan zeg je: “Wat een geweldig idee, het past heel goed bij mij, want ik heb het namelijk al!” Vervolgens kun je het cadeau ruilen. Hetzelfde geldt voor cadeaus die je niet past, als iemand kleding geeft in de verkeerde maat bijvoorbeeld.”

LEES OOK: DEZE PROVINCIES GEVEN HET MEESTE UIT AAN CADEAUS

5. Moet je het cadeau meteen uitpakken?
“Dat hangt van de gelegenheid af. Bij een groot feest met wel 200 gasten, zoals een bruiloft of een jubileum, heb je daar geen tijd voor. Dan worden de cadeaus op een aparte tafel gelegd. Overigens moet je dan wel een bedankkaartje sturen, binnen een week na het feest (bij een bruiloft mag het ook later als je op huwelijksreis bent geweest). Maar bij een kleiner feest, een verjaardag bijvoorbeeld, pak je cadeaus wel meteen uit nadat je ze hebt gekregen.”

Beeld: iStock

Zo ziet deze week (31 maart t/m 6 april) eruit volgens je numeroscoop

Numeroscoop

Premium

Ben jij benieuwd wat jou deze week te wachten staat? Bekijk dan elke week hier je numerologische weekvoorspelling. 

Numerologie is een studie over de getallen in je leven. Het is een eeuwenoude wiskundige wetenschap die gebaseerd is op het idee dat het hele universum een systeem is dat te ontrafelen valt naar basiselementen: nummers. Gebeurtenissen en persoonlijkheden ontwikkelen zich niet in het wilde weg, maar hebben samenhang en betekenis. De getallen helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien