null Beeld

Castellum Hogewoerd: een culturele parel in Leidscherijn

Als trotse inwoner van Leidscherijn, de grote Vinex-wijk van Utrecht, wil ik jullie vertellen over een pas geopend cultureel juweeltje: Castellum Hoge Woerd. Op deze plek stond in de Romeinse tijd een fort die de Romeinse grens, de 'limes', bewaakte.

Esmee

Romeinse schatten

Tijdens de bouw van al onze nieuwbouwwoningen zijn veel waardevolle vondsten gedaan door archeologen. In 1997 kwam er een limesweg tevoorschijn. Dit was de grensweg die golvend langs de toenmalige Rijn liep. Heel belangrijk voor het Romeinse rijk in die tijd, waar ook militaire nederzettingen langs gevestigd lagen.

Romeins schip

Naast resten van wachttorens, planken van wegen, potten en pannen is er een Romeins schip opgegraven. Na 13 jaar wordt het schip nu in het nieuwe Castellum tentoongesteld. Het ligt er op platen van glas als een echt pronkstuk. Maar er is meer te zien en te doen op dit prachtig nagebouwde fort.

Castellum Hoge Weide

Castellum Hoge Woerd is een nagebouwd fort uit de Romeinse tijd, die dus ook langs de limes lag. Het is zo indrukwekkend om te zien door de hoge muren waarover gelopen kan worden, de mooie houten materialen die gebruikt zijn en de hele uitstraling van ruimte en gezag. Er is genoeg grond vrijgehouden om het fort heen. Er is ook een wachttoren nagebouwd, wat het hele plaatje compleet maakt. Mijn kinderen zien het als een kasteel en vragen of ze er verkleed naartoe mogen, omdat het iets magisch uitstraalt.

De poorten zijn geopend

Het Castellum is dagelijks geopend en de toegang is gratis. Het is echt de moeite waard om er een kijkje te nemen. Naast het schip zijn er nog vele andere Romeinse vondsten te zien met goede uitleg erbij. Kinderen worden op een leuke manier betrokken door middel van spelletjes, zowel interactief op schermen als fysiek. Het is toegankelijk voor jong en oud.

Geschiedenis, theater en ontmoetingsplek

Wat ik nu zo gaaf vind, is het theater wat bij dit project betrokken is. In de zaal of op het binnenhof, tijdens mooie zomeravonden wordt theater aangeboden. Het is een unieke locatie om naar een concert te luisteren of een toneelstuk te zien. Tevens kun je er in het restaurant genieten van een hapje en drankje in sprookjessfeer.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden