null Beeld iStock
Beeld iStock

Chanan moest bijna een jaar revalideren na 'een avocadohand’: "Haal de pit er nóóit met een mes uit"

De groei van de populariteit van de avocado in Nederland is niet zonder gevaar. De laatste jaren belanden steeds meer mensen met een snijwond op de eerste hulp na het ontpitten van een avocado. De ‘avocado hand’ krijgt nu zelfs een plekje in de Dikke van Dale.

Chanan FoppeniStock

Plastisch chirurgen waarschuwden al eerder voor 'avocadoletsel' dat ontstaat bij het verwijderen van de pit van de avocado met een mes. Het gaat bij veel patiënten mis wanneer ze de avocado in de handpalm houden en vervolgens uitschieten met het mes. Zo kunnen flinke verwondingen ontstaan. Volgens de artsen gaat dit vaak gepaard met een zenuwbeschadiging of zelfs letsel aan de pees. Bijna wekelijks zien de artsen patiënten met zo'n ‘avocadohand’. Dat is precies wat Libelle's Chanan begin 2020 overkwam. Toen zij voor een salade de pit uit een niet al te rijpe avocado wilde halen, schoot ze uit met het mes. Het gevolg: een flinke wond en een doorgesneden pees.

Peesletsel avocado

"Ik at regelmatig avocado's, dus had al flink wat pitten verwijderd. Maar dan gaat het in een split second toch mis. Je let misschien net niet goed op, de avocado was niet rijp genoeg. Je kunt de redenen allemaal bedenken, maar voor je het in de gaten hebt, zit je al op de eerste hulp met een flink diepe wond. Omdat ik meteen nadat het gebeurd was een theedoek pakte, was er wonder boven wonder geen druppeltje bloed te zien in de keuken. Dat het niet goed was, voelde ik wel meteen. Toen de arts op de eerste hulp de wond bekeek, werd dat ook snel duidelijk. De wond was niet alleen heel diep, de pees was ook door. Dat zag je zo goed dat de arts er even een foto van wilde maken voor in zijn privéarchief. Ik had gelukkig nog wel gevoel in mijn duim, wat betekende dat de zenuw niet geraakt was. Maar met peesletsel ben je misschien nog wel verder van huis. Als ik die avocado, die ik vlak voor het eten ook nog ben gaan halen als toevoeging, niet of op een andere manier had ontpit, had ik mezelf twee operaties en bijna een jaar lang handtherapie kunnen besparen..."

Handtherapie avocadoletsel

"Ik had het geluk dat de pees een dag later operatief weer aan elkaar gezet kon worden. Dat is niet in alle gevallen mogelijk. Maar dan ben je er helaas ook nog niet. Na een paar dagen gips, volgde een flinke spalk waarin je zo snel mogelijk de duim weer een klein beetje moet gaan bewegen, want die pees moet blijven 'glijden'. Wekenlang deed ik - tot hilariteit van de mensen in mijn omgeving - elk uur een aantal duimoefeningen en moest ik een aantal keer in de week naar het ziekenhuis voor fysio- en ergotherapie. Daar moedigen ze je dan heel enthousiast aan wanneer het je lukt om je duim een klein stukje te buigen, waar je zelf dan stiekem ook best trots op bent. De eerste weken leek het herstel heel goed te gaan, de grote spalk werd ingeruild voor een kleine spalk en zelfs geen spalk, de oefeningen elk uur bleven, maar na zes weken werd de pees helaas toch tegengewerkt door het littekenweefsel. Iets wat vaak gebeurt bij dit soort letsel, maar nu bleek ik ook nog iemand te zijn die extreem veel littekenweefsel aanmaakt. Dat kom je ook liever niet te weten. De duim kon nog maar een klein stukje buigen en met oefenen en masseren was er helaas geen verbetering te zien."

Avocado ontpitten: niet met een mes

"Het advies van de arts: een tweede operatie. Ondanks dat de kans dat het littekenweefsel opnieuw voor problemen zou zorgen best groot was. Omdat je na deze operatie juist meteen weer moet gaan bewegen – de pees is nu toch sterk genoeg – om de pees los te houden uit dat weefsel, kwamen er dit keer geen gips, spalken en andere onhandige dingen bij kijken. Wel moest ik na de operatie weer een aantal keer per week naar de fysiotherapie in het ziekenhuis en kwamen ook de oefeningen elk uur weer terug. Inmiddels is het zo'n zes weken na deze operatie en is er goed nieuws: de duim buigt weer bijna net zo goed als voor het avocado-incident. De oefeningen blijven voorlopig nog even, maar ik ben eindelijk van de bezoekjes aan het ziekenhuis af. Ik weet één ding zeker: ik haal de pit van een avocado er nóóit meer met een mes uit. Er ligt inmiddels een plastic avocadomes in mijn keukenla, maar avocado's worden hier sinds januari 2020 een stuk minder gegeten...”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden