6-delige pannenset nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Charisma, is het aan te leren?

Sommige mensen hebben ‘het’. ls ze een kamer binnenlopen, draaien de hoofden. Vertellen ze iets, dan hangt iedereen aan hun lippen. Dat ‘het’ wordt ook wel uitstraling, de X-factor of charisma genoemd.

Grijze muis af
Voor wie zichzelf een grijze muis vindt, kan het lijken alsof charisma voor hem of haar niet is weggelegd. Charisma is inderdaad voor zo’n vijftig procent aangeboren. Het goede nieuws daarvan is dat het dus ook voor vijftig procent is aan te leren.

Advertentie

Misschien worden grijze muizen nooit helemaal zo charismatisch als Barack of Oprah, maar iedereen heeft het in zich om, in ieder geval een beetje, charismatisch te zijn. Hoe? Voor charisma is een sterke persoonlijkheid nodig. Zelfvertrouwen is daarvoor een voorwaarde. Je zelfvertrouwen versterk je door jezelf te accepteren zoals je bent, met alle negatieve en positieve kanten.

Zwijgen is goud…
Gaat het om het tweede ingrediënt van charisma – sociale vaardigheden – dan is luisteren een onderschatte vaardigheid. Hoe gezellig het ook kan zijn, niet praten, maar luisteren maakt een mens geliefd. Wie luistert, laat zien dat hij de ander accepteert.

Lees het hele artikel over charisma in Libelle 43 op bladzijde 43.

Wist u dat…
…als vrouwen flirten met een charismatische man, dan zal hun echtgenoot groen van jaloezie zien. Andersom geldt dat niet. Vrouwen vinden het niet erg als hun man met een charismatische vrouw flirt…. tenminste, zolang ze maar niet mooi is!

… charismatische mensen lichamelijk mooier worden gevonden dan mensen met ongeveer hetzelfde uiterlijk, maar die niet zoveel charisma hebben. De reden? Charismatische mensen laten meer positieve emoties zien: ze lachen en stralen meer. Dat maakt dat we hun lichaam mooier vinden.

Jörgen Raymann: “Het leven lacht me toe en ik lach keihard terug”

Jörgen Raymann - libelle

Premium

Er was een tijd dat succes hem deed vergeten waar het leven werkelijk om draait. Tegenwoordig is Jörgen Raymann (53) een stuk bescheidener, maar niet minder goedlachs. “Die moeilijke periode heeft me nederig en bescheiden gemaakt.”

We spreken Jörgen Raymann op een prachtig landgoed in Almere in Waterkasteel de Kemphaan, dat uitkijkt over een meer. Aan de overkant woont hij. Nog even, want de villa met tropisch zwembad en gym van 613 vierkante meter staat te koop. Nu zijn dochters Melody (26) en Jahlisa (22) op zichzelf wonen, verhuizen hij en zijn vrouw Sheila naar ee

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien