null Beeld

Charlotte Bouwman voert actie tegen ellenlange GGZ-wachtlijsten

Charlotte Bouwman (26) heeft hard hulp nodig. De twintiger deed in de afgelopen 8 jaar 21 keer een zelfmoordpoging. Ze staat vandaag al 804 dagen op de wachtlijst van de GGZ. 

Susan Dalstra

De eindeloze GGZ-wachtlijsten drijven Charlotte tot wanhoop. Daarom besloot ze over te gaan op actie. Samen met hond Bobby protesteert ze voor het ministerie van VWS. Volgens haar is de basiszorg in Nederland prima geregeld, maar wordt het lastig wanneer je complexe problemen hebt. "Hoe complexer, hoe langer je moet wachten", vertelt ze het AD.

Charlotte heeft een traumatisch verleden. Dat breekt haar zo op, dat ze haar baan als journalist bij een krant niet langer kon volhouden. "Die zeiden daar ook: je moet eerst behandeld worden. En dat snap ik ook wel."

Geen plek

De politie heeft haar al eens van het spoor gehaald. Die brachten haar naar de GGZ. "Omdat er geen plek was werd ik naar huis gebracht, waarna ik weer een poging deed." Ook de crisisdienst is geen oplossing. "Ik heb wel eens 12 uur moeten wachten voordat ik werd teruggebeld, maar toen lag ik al op de intensive care."

Stille ramp

Charlotte is niet van plan voor de deur van het ministerie voor VWS te vertrekken tot ze hulp krijgt. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor al die anderen nu op een wachtlijst staan. Ze krijgt steun van de stichting Lijm de zorg. Volgens de initiatiefnemers is er sprake van 'een stille ramp'.

Complexe problemen

De oplossing volgens hen? Specialistische centra voor mensen met meerdere complexe psychische problemen, minder regeldruk en administratieve lasten zodat hulpverleners niet worden opgeslokt door formulieren. En minder marktwerking zodat verzekeraars, overheden en instellingen elkaar niet tegenwerken.

Morgen bezoekt staatssecretaris Paul Blokhuis Charlotte. Fractievoorzitter van GroenLinks, Jesse Klaver heeft toegezegd vandaag al een kop koffie met haar te willen drinken.

Vragen over zelfmoord? Bel 0900-0113 of ga naar de website 113.nl om (anoniem) te chatten.

Bron: AD/NRC. Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden