Vlechttaart Beeld Libelle
VlechttaartBeeld Libelle

PREMIUM

Chic maar simpel: appel-abrikozen-vlechttaart

Met de juiste techniek en een beetje geduld ontstaan de mooiste meesterwerken. Gewoon, in eigen keuken met zoete appels en abrikozen. Voor wie zet jij dit prachtige dessert op tafel?

RedactieLibelle

Nagerecht voor 8-10 taartpunten | bereidingstijd: 50 min | oventijd: 35 min

Dit heb je nodig voor het deeg:

  • 300 g bloem
  • 100 g witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • 200 g koude boter
  • 2 eidooiers
  • 1 eiwit

Dit heb je nodig voor de vulling:

  • 1 pakje spijs (à 300 g)
  • 1 groot ei
  • 1 tl gemalen anijszaad
  • 250 g handappels, geschild en zonder klokhuis
  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 1 el honing

Extra:
Boterkoekvorm van ca. 24 cm (22,5 cm binnen- en 25 cm buitenmaat), of gladde lage taartvorm met een wat bredere rand, ingevet en bebloemd.

Deegroller, metalen liniaal (voor rechte strookjes, kan zonder), ronde uitsteker van 4-5 cm of een borrelglaasje.

Zo maak je het:

  1. Doe de bloem in een mengkom (of in de keukenmachine) met de suiker en een snuf zout, voeg de boter in dunne plakjes toe. Wrijf de boter door het bloemmengsel tot ­kruimels.
  2. Voeg nu 1 eidooier en 1-2 eetlepels koud water toe. Kneed kort tot een deeg en laat ­afgedekt in de koelkast een uur rusten.
  3. Prak ondertussen de spijs los, meng het ei en anijspoeder erdoor en zet opzij.
  4. Rol ongeveer de helft van het deeg uit tot een lap van 3 millimeter dik en bekleed de taartvorm ermee.
  5. Snijd het deeg langs de rand netjes bij, met je mes schuin naar buiten toe, zodat je de vorm van bovenaf niet ziet.
  6. Verdeel de spijs over de bodem van de vorm en maak glad met de vochtige achterkant van een lepel.
  7. Snijd de appels en abrikozen in heel kleine blokjes en schep de honing erdoor in een schaal. Verdeel het fruit over de spijsbodem en maak weer vlak.

Tip

Vervang de laag appelblokjes en abrikoos bijvoorbeeld door een laagje van 6 eetlepels vijgenjam over de spijs en daarop circa 8 verse vijgen, in plakjes gesneden.

Stap voor stap vlechtwerk

  1. Rol de rest van het deeg uit tot een rechthoekige lap van 3 mm dik, ruim groter dan de vorm, ca. 35 cm. Kerf met een liniaal aan beide kanten van het deeg om de 7 of 8 mm streepjes met een mes en snijd ze los, zo’n 30 reepjes zijn wel nodig. Verwarm de oven voor op 175 °C, elektrische stand.
  2. Maak eerst 1 ‘half deksel’ op de taart. Zet een smalle uitsteekring of bijvoorbeeld een borrelglaasje in het midden van de vulling op de taart. Begin aan de rechterkant van de uitsteker met 1 deegstrookje als rechte lijn midden over de ­vulling, precies langs de uitsteekring die in het midden staat. Roer het eiwit in een kommetje los met enkele druppels water. Bestrijk onder het deegreepje de taartrand met eiwit en plak het vast. Leg het tweede deegreepje 8 mm rechts van het eerste en schuin over het eerste heen, links ervan op de taartrand aan de andere kant en zet ook vast.
  3. Zo schuift elk volgende reepje steeds een stukje op, en kruist de voorgaande reepjes. Ga zo verder tot tweederde of maximaal driekwart van de taartvulling met twee ‘deegvleugels’ is bedekt.
  4. Begin aan het tweede deel. Leg nu, parallel aan het eerste strookje, aan de andere kant van de uitsteker een deegreepje op de taart en zet vast. Volg nu verder de instructies als voor de eerste helft: Schuif het volgende reepje telkens 8 mm op met de klok mee en zet de reepjes daarbij over die van het eerste deel vast.
  5. Controleer of alle deegreepjes goed vast zitten op de rand en snijd, ook weer met het mes schuin naar buiten toe, de uitstekende deegreepjes weg. Haal de uitsteker in het midden van de taart weg voor het bakken.
  6. Bestrijk nu het deeg met losgeroerd eigeel en bak je meesterwerk in 25-35 minuten goudgeel en gaar. Lekker met een dot crème fraîche.
Vlechtwerk appeltaart Beeld Libelle
Vlechtwerk appeltaartBeeld Libelle

Eetsmakelijk!

Zelf de Libelle Lekker lezen? Koop hier het laatste exemplaar.

Styling: Cyn Ferdinandus Fotografie: Eric van Lokven Receptuur: Yvonne Jimmink

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden