null Beeld

Corrine (41) kwam door haar borstkanker in een financiële crisis terecht

De 41-jarige Corrine kreeg in 2013 borstkanker en werd door de late gevolgen afgekeurd voor haar werk als doktersassistente. Dit zorgde voor een financiële crisis, maar gelukkig was er licht aan het einde van de tunnel.

Demi Schoenmakers

Corrine: "In 2013 kreeg ik borstkanker. Ik ging een traject in met een borstbesparende operatie, chemotherapie, bestralingen, immuuntherapie en hormoontherapie. Dit was een intens zwaar, 2 jaar durend traject."

Late gevolgen

"Ik werkte voorheen als doktersassistente bij de huisarts, maar door mijn ziekte was ik niet meer bekwaam mijn werk te doen. Dat betekent dat na 1 jaar je salaris naar 70% gaat. De kanker heeft uiteindelijk zoveel nasleep gehad, dat ik voor mijn werk zelfs werd afgekeurd. Je krijgt hierna een uitkering dat niks meer weg heeft van je salaris. Daar gaat namelijk nog een groot percentage van af. Mijn concentratie is nu niet meer wat het was, mijn inprentingsvermogen is eigenlijk kapot, ik heb neuropathie in mijn handen, wat betekent dat mijn vingers niet goed meer werken en dus moeite heb met typen, ik heb fantoompijn en zenuwpijn, ik kan niet meer multitasken, ik heb osteoporose, artrose en word beperkt in mijn energie, ik vind keuze maken heel lastig en bovendien heb ik een hart- en longbeschadiging opgelopen. Ik vond het verschrikkelijk om afgekeurd te worden, want ik heb het altijd zo naar mijn zin gehad op m'n werk. Ik heb een heel goede band met mijn werkgevers en ben hem en haar ook erg dankbaar voor alle steun. Zij konden er ook niks aan doen. Na onderzoek en keuringen werd ik pas afgekeurd. "

Nieuwe start

"Ik ben blij dat ik nog voor mijn ziekte ben begonnen met mijn yogaopleiding. Hier ben ik nog iedere dag dankbaar voor, want ik merkte dat ik binnen mijn grenzen wel yoga kon geven. Dat was een mooie gedachte, een fijne oplossing. Ik ben mijn eigen yoga praktijk gestart, maar net een maand nadat ik mezelf had in geschreven bij de Kamer van Koophandel, kwam de volgende klap. Ik kreeg voor de tweede keer borstkanker, met een dubbele borstamputatie als gevolg. Dat was een enorme tegenslag. Ik ben toen een nieuw, zwaar traject ingegaan, maar gelukkig heb ik uiteindelijk langzaamaan mijn yogalessen weer weten op te pakken."

Buffertje

"Ondanks deze fijne oplossing, konden mijn man en ik nog steeds niet rondkomen. Mijn partner en ik hebben samen op basis van 2 inkomens een huis gekocht, dus we konden de hypotheek niet meer betalen. We hebben het een tijdje kunnen uitstellen, omdat we nog een buffertje hadden, maar onze pot was eind vorig jaar gewoon op. En dan heb je een probleem."

Huis verkopen

"We hebben ons huis noodgedwongen moeten verkopen. Een geluk bij een ongeluk was dat het huis binnen 1 uur al verkocht was. Dat was ongelooflijk, maar tegelijkertijd ook erg pijnlijk. Ik was altijd heel trots op mijn huis. Dan doet het toch pijn, als je het noodgedwongen moet verkopen. In januari hebben we de sleutel van ons nieuwe, kleinere huis gekregen. Mijn man, ik en onze twee dochters van 13 en 17 jaar zullen weer vanaf nul alles moeten gaan opbouwen. Maar ik heb er vertrouwen in dat dat ons gaat lukken. En ook dit kleine huis zal uiteindelijk als thuis gaan voelen, dat weet ik zeker."

Veel kwijt

"De basis zit namelijk in je en dan heb je niet veel meer nodig. Liefde, dat is vooral belangrijk. En dat krijgen we genoeg van elkaar. We hebben door de financiële situatie veel weg moeten doen. Totale onthechting van alles. We moesten echt de eindjes aan elkaar knopen. Je bent daardoor weer terug bij de basis. Een voorbeeld daarvan is de droger. Deze ging kapot en dan heb je dus geen geld voor een nieuwe. Maar eigenlijk red je het ook prima zonder droger. Je hebt deze extra's niet per se nodig. We hebben bijvoorbeeld ook geen vaatwasser meer, maar dat is geen enkel probleem."

Goud waard

"Ik heb veel steun gehad van mijn omgeving, maar dit was soms ook pijnlijk. Eerst heb je bij wijze van spreken honderden vrienden en nu heb je er een handje vol. Maar die zijn er wel dag en nacht voor je en dat is goud waard. Dat besef ik nu heel goed. Ik kan dan ook zeker zeggen dat ik nu gelukkig ben. Ik durf zelfs te zeggen dat ik van mezelf houd, dat kon ik eerder nooit. Ook al is het een verschrikkelijke periode geweest, ik heb er enorm veel van mogen leren. Ik heb een prachtig gezin en we staan superkrachtig met elkaar. Dat is me veel waard."

Yogales

"Ik heb daarnaast veel meer rust nu. Doordat ik mijn eigen yoga praktijk heb opgestart, ben ik mijn eigen baas geworden. Dat houdt in dat ik overdag gewoon kan gaan slapen, als ik 's avonds les geef. Dit beroep kan binnen mijn eigen mogelijkheden. Daar ben ik heel dankbaar voor. Ik heb me ook gespecialiseerd om vrouwen met borstkanker yogales te geven. Ik merk dat het heel fijn is dat ik die extra 'ervaring' heb. Je weet precies wat deze vrouwen doormaken. Als zij a zeggen, dan weet jij b. Je hebt maar één knikje nodig en je weet wat ze bedoelen. Dat is voor beide partijen heel fijn."

Balans

"Ik heb geluk gehad dat ik iets achter de hand had, toen ik ineens ziek werd. Veel vrouwen hebben dit niet. Als je borstkanker hebt gehad is het door late gevolgen niet makkelijk om weer in de maatschappij te komen of iets anders te gaan doen. Daarnaast zie je er aan de buitenkant prima uit, maar van binnen is er zoveel met je gebeurd. Dat is moeilijk te begrijpen voor de buitenwereld. Alles is gewoon anders. Als je borstkanker hebt gehad, heb je daarna te maken met veel late gevolgen en dan kun je niet nog even een opleiding volgen. Je bent niet meer wie je was. Ik vind daarom dat er in zo'n traject met een bedrijfsarts meer gekeken mag worden naar het persoonlijke plaatje en de vrouw zelf. Je moet natuurlijk wel een duwtje in de rug krijgen om iets nieuws te zoeken, maar die combinatie moet wel in balans zijn."

Borstkankervereniging Nederland zet zich ervoor in dat mensen met borstkanker en erfelijke aanleg voor borstkanker de beste zorg krijgen. Ben je op zoek naar informatie, bijvoorbeeld over kanker en werk? Kijk dan op deze website.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Corrine

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden