Crème fraîche vervangen door iets gezonds? Probeer deze alternatieven Beeld Getty Images/Cavan Images RF
Crème fraîche vervangen door iets gezonds? Probeer deze alternatievenBeeld Getty Images/Cavan Images RF

Food

Crème fraîche vervangen? Probeer deze alternatieven

Als er iets is dat bijna élk gerecht lekkerder maakt, dan is het crème fraîche. Helaas is deze verse room allesbehalve gezond: het bevat namelijk héél veel vet. Wil je iets gezonders of gebruik je liever een ander ingrediënt? We hebben een aantal alternatieven voor je op een rijtje gezet.

Erandi GodinezGetty Images/Cavan Images RF

Crème fraîche is heerlijk in warme gerechten en het is ideaal als basis voor een saus. Het zorgt voor een volle, romige smaak en het schift ook niet zo snel, wat natuurlijk ideaal is!

Crème fraîche vervangen door déze alternatieven

Het enige nadeel aan crème fraîche is dat het erg veel vet bevat, namelijk zo’n 35 gram per 100 gram. Gelukkig kun je crème fraîche vervangen voor een aantal slankere opties. Wij zetten ze hieronder voor je op een rij:

  • Halfvolle crème fraîche: waar 100 gram normale crème fraîche dus 35 gram vet bevat, heb je ook een halfvolle variant die ongeveer 15 gram vet bevat.
  • Zure room: dit wordt ook vaak gebruikt door mensen die crème fraîche willen vervangen. Zure room heeft een vetpercentage van 10 tot 20 procent en is dus iets minder vet. Het heeft dezelfde structuur als crème fraîche, maar schift wel sneller als je het in warme gerechten gebruikt.
  • Kookroom: op zoek naar een vervanger die minder vet is en niet kan schiften? Dan is kookroom ideaal. Je kunt dit in de winkel vinden onder namen als ‘koksroom’ en ‘room culinair’.
  • Sojaroom: mocht je nu op zoek zijn naar een product als kookroom, maar dan wel veganistisch, dan is sojaroom ideaal. Ook dit is stukken minder vet dan crème fraîche, maar zorgt wel voor een lekkere volle smaak.
  • Volle yoghurt: ook volle yoghurt is net iets minder vet dan crème fraîche. Omdat dit wel sneller gaat schiften in warme gerechten kun je voor gebruik het beste een beetje maizena aan de yoghurt toevoegen. Griekse yoghurt of kwark zijn eventueel ook nog een goede optie in plaats van volle yoghurt. Deze zijn iets magerder.

Vegan

Eet je vegan? Dan kun je crème fraîche ook vervangen door een plantaardige variant van dit product of een veganistische kookroom. Kokoscrème of sojayoghurt met een beetje citroen zijn ook goede vervangers voor crème fraîche. Je kunt de sojayoghurt eventueel ook in een thee- of kaasdoek in een vergiet laten uitlekken zodat het wat dikker wordt. Handige tip: gebruik in plaats van een theedoek twee papieren koffiefilters, zet een kom onder het vergiet en laat dat een nacht (of zelfs langer) in de koelkast staan. Wanneer je daar dan wat citroensap aan toevoegt, komt de smaak erg in de buurt van crème fraîche.

Warme gerechten versus koude gerechten

Hou er rekening mee dat de echt magere vervangers het meest geschikt zijn in koude gerechten, denk aan Griekse yoghurt of kwark. De iets vollere vervangers, dus bijvoorbeeld kookroom, zijn het meest geschikt voor warme gerechten.

Bron: Vegatopia.com

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden