PREMIUMRecept

Crispy aardbeienschelpjes met citroenroom

null Beeld

De banketbakkersroom krijgt een lekker fris accent door de citroenrasp.

Yvette van Boven

Voor 4 schelpen

Banketbakkersroom
• 375 ml volle melk
• ¾ tl vanille-extract
• 2 eidooiers
• 75 g kristalsuiker
• 30 g maïzena
• Rasp van 1 onbespoten citroen

Schelpen
• 4 plakjes roomboterbladerdeeg, zelfgemaakt of gekocht, ontdooid
• 1 ei, losgeklopt
• 2 el rietsuiker

Topping
• 50 g witte of pure chocolade
• 2 el aardbeienjam, gepureerd zodat het mooi glad is (optioneel)
• 300 g aardbeien, in vieren

Verder nodig
• 4 ovenbestendige schaaltjes Ø 6-8 cm
• Steekring Ø 11-12 cm

Bereiden: 30 min. Bakken: 10-12 min. Wachten: 30 min. Kcal.: 440 p.st

Breng voor de banketbakkersroom 300 ml melk met het vanille-extract aan de kook.
Klop intussen met een garde de eidooiers los met de suiker en de rest van de melk. Voeg maïzena en citroenrasp toe en roer tot een glad mengsel.
Giet al roerend de helft van de hete melk bij het ei-suikermengsel en klop goed. Giet dit mengsel terug in de pan bij de rest van de melk en breng opnieuw aan de kook. Blijf stevig kloppen en neem ook de ­bodem van de pan mee, want het koekt snel aan. Laat het mengsel 2 min. door­koken tot het de dikte heeft van vla.
Giet de banketbakkersroom in een lage, platte schaal zodat hij snel kan afkoelen en leg er een vel vershoudfolie direct op zodat er geen vel ontstaat. Laat 1 uur afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verkreukel een vel bakpapier (dat maakt het plooien straks makkelijker).
Zet de schaaltjes ondersteboven op een bakplaat en vouw er stukjes bakpapier overheen. Steek zo groot mogelijke r­ondjes uit de plakjes bladerdeeg en prik ze in met een vork. Bestrijk de rondjes met het losgeklopte ei, bestrooi ze met de suiker en druk de korrels een beetje in het deeg. Vouw de rondjes over de met bak­papier bedekte bakjes.
Bak de schelpen 14-16 min. in het midden van de oven licht goudbruin. Haal ze voorzichtig van de schaaltjes en bak ze met de open kant naar boven nog circa 5 min. ­zodat de binnenkant ook gaar wordt. Haal ze uit de oven en laat 20-30 min. afkoelen.
Smelt de chocolade au bain-marie en ­bestrijk de binnenkant van de bakjes met een bakkwast licht met de gesmolten ­chocolade. Dit voorkomt dat het deeg vochtig wordt als de room er straks in gaat. Laat circa 10 min. uitharden.
Verhit de aardbeienjam met 1 el water, dit geeft de aardbeien straks een glanslaagje.
Roer de banketbakkersroom nog even door en verdeel over de schelpen. Leg de aardbeien er in een mooi patroon op en bestrijk ze met het jammengsel.

Fotografie: Jan Luijk, Roxanne van Weerden (ass.). | Styling: Ingrid van Kuringen. | Foodstyling: Yvonne Jimmink. | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.M.V.: La Folie Antiek, Van Manen aan Tafel, de Bijenkorf, Dille & Kamille, kringloopwinkel

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden