null Beeld

Da’s even slikken: de emotie-eter bestaat helemaal niet

Ruzie met je vriend? Een rotdag op het werk? Hoppa, de zak chips gaat open en tegen je vriendinnen verklaar je 'dat je nu eenmaal een emotie-eter bent'. Grote kans dat je jezelf met die redenatie voor de gek houdt.

Malin Kox

Peggy Bongers en Anita Jansen, twee psychologen aan de universiteit van Maastricht, stellen in een nieuw overzichtsonderzoek namelijk dat er nauwelijks bewijs voor is dat er mensen zijn die structureel hun zorgen weg eten. (tekst loopt door onder video)

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Tranen en emoties bij nieuwe musical Ciske de Rat

Emotie-industrie

"Het voelt als iets logisch", zegt Bongers, "maar het blijkt dat mensen die zich emotie-eter noemen bijvoorbeeld ook te veel eten als ze zich juist goed voelen." Het lijkt er eerder op dat mensen de term achteraf gebruiken om hun gedrag goed te praten. Rondom emotie-eten is inmiddels een hele industrie ontstaan van websites, televisieshows en zelfhulplijsten.

Stress

Hoogleraar psychologie van eetstijlen aan de Radboud Universiteit Nijmegen Tatjana van Strien is het niet met de Maastrichtse conclusie eens. Je moet er alleen wel met de juiste experimenten naar zoeken. "Emotie-eters houden bij stress niet op met eten, wat de normale reactie is, maar gaan juist wél eten."

Mmmm M&M's

Emotieonderzoeker Catharine Evers (van de Universiteit Utrecht) kijkt er weer anders tegenaan. "We grijpen allemaal wel eens naar een zak M&M's als we ons vervelend voelen. Is dat direct een stoornis?" Bovendien heeft Van Strien belangen, merkt ze op. Van Strien heeft een prominente meetlijst van eetstijlen ontwikkeld en verdient aan de mensen die 'm invullen.

Aanpakken

Mocht je nou een emotie-eter zijn, dan hoef je je nu niet direct miskend of afgewezen te voelen, zegt Bongers. Ze raadt je aan om je eetgedrag bij te houden als je je rot voelt. "Hoe bewuster je met je eetgedrag bezig bent, des te gemakkelijker wordt het ook om eventuele problemen aan te pakken."

De beste Lekker in je Vel-berichten op WhatsApp ontvangen? Meld je gratis aan!

LEES OOK:

Bron: de Volkskrant. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden