null Beeld

Dag 7 van de Libelle afvalrace: Lekker rijstvelrolletjes

De laatste dag van de afvalrace,  dus vanavond mag je op de weegschaal. Maar eerst ontbijten met een bananenpannenkoek, lunchen met rijstvelrolletjes en 's avonds gaan we voor oosterse biefstukpuntjes. 

Elselien van Dieren

DIT IS HET DAGMENU VAN ZONDAG 12 JULI

Ontbijt: bananenpannenkoek

null Beeld

Nodig:

  • 2 eieren
  • 1 el zuivelspread light
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ banaan

Zo maak je het:

Meng alle ingrediënten door elkaar. Verwarm wat olie. Bak de pannenkoek gaar in een koekenpan. Variatietip: Serveer er 4 aardbeien en een handje bosbessen bij.

Bereidingstijd: 10 min. Circa 193 kcal p.p.

Tussendoor: vezelrijke of volkoren cracker met mager hartig beleg

Lunch: rijstvelrolletjes met rauwkost

null Beeld

Nodig:

  • 4 rijstvellen
  • ½ komkommer
  • ½ rode paprika
  • ½ wortel
  • 1 bos ui

Snijd alle groente zo fijn mogelijk in de lengte. Week één voor één de rijstvellen een halve minuut in warm water. Knijp het vocht eruit en leg het vel, dat nu slap en buigzaam is, op een bord. Leg hier een kwart van de rauwkost op en rol op. Maak zo alle rijstvelrollen. Lekker om te dippen in chili- of sojasaus.

Tip: voeg verse kruiden zoals munt of koriander toe. Ook lekker met garnalen.

Bereidingstijd: 10 min. Circa 79 kcal p.p.

Tussendoor: 1 perzik

Avondmaaltijd: oosterse biefstukpuntjes

null Beeld


Nodig:

  • olijfolie
  • 1 struik paksoi
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 100 g taugé
  • 1 tl sambal
  • 1 tl sojasaus
  • 125 g biefstuk, in reepjes
  • sesamzaadjes

Zo maak je het:

Snijd de paksoi klein. Kleine eter? Gebruik de stelen dan niet. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan en bak hierin de paksoistelen met de knoflook gedurende 2 minuten op hoog vuur. Voeg dan de reepjes blad en de taugé toe. Doe de sojasaus en sambal erbij. Roerbak het geheel 3 minuten. Schep de groenten uit de wok op een schaal. Kruid de biefstukreepjes met peper en zout. Verhit wat olijfolie in de wok en roerbak hierin de biefstukreepjes ongeveer 2 minuten. Meng de biefstuk met de groenten en garneer eventueel met wat sesamzaadjes.

Bereidingstijd: 15 min. Circa 259 kcal p.p.

Tussendoor: rauwkost met frisse dip

Nodig:

  • gele paprika, in reepjes
  • komkommer, in plakjes

Voor de dip:

  • 1 el magere kwark
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl mosterd.

Zo maak je het:

Meng alle ingrediënten voor de dip. Serveer samen met de rauwkost.

Bereidingstijd: 5 min. Circa 121 kcal p.p.

Over het weekmenu

Dit weekmenu is een verzameling van calorie-arme suggesties, maar geen weekmenu op maat. Ga voor een menu op maat naar een diëtist. Dit programma een langere periode volgen? Voeg dan per dag 1 stuk fruit, 1 maal een zuivelproduct, 1 bruine boterham en 2 el rijst, pasta of aardappelen aan het menu toe. Dit weekmenu is niet geschikt als je zwanger bent of borstvoeding geeft, of diabetes type 1 hebt.

De Foodsisters

Twee zussen met een passie voor gezonde voeding: de Foodsisters. Zij hebben voor Libelle dit weekmenu samengesteld om te laten zien dat je om af te slanken niet minder, maar ánders kunt eten. Kijk op www.foodsisters.nl

Receptuur: The Foodsisters. Beeld: Sigurd Kranendonk

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden