PREMIUMRecept
Dahl met rode ui & Griekse yoghurt
Lekker met het yoghurt-flatbread, zie recept verderop!
Voor 4 personen
Gemarineerde rode ui
• 1 middelgrote rode ui, in flinterdunne halve ringen
• 2 limoenen, sap
• zeezout
Dahl
• 400 g rode linzen, koud afgespoeld tot het water helder is
• 3 el zonnebloemolie
• 2 uien, in dunne halve ringen
• ½ el komijnzaad
• 2 laurierblaadjes
• 50 g verse gember, geschild en fijngehakt
• 3 tenen knoflook, fijngehakt
• 2 tl gemalen kurkuma
• 4 trostomaten, in blokjes
• Versgemalen peper
• 125 ml Griekse yoghurt (of meer naar smaak)
Bereidingstijd: 30 min. Kcal.: 490 p.p.
Doe de halve ringen rode ui in een kommetje en schep om met 3 el limoensap en een snuf zout. Laat marineren tot gebruik.
Kook de linzen in 1200 ml water in 15 min. gaar, schep schuim dat komt bovendrijven eraf met een schuimspaan. De linzen zijn gaar als ze gemakkelijk te pletten zijn tussen de vingertoppen.
Roer na het koken de linzen door met een garde, zodat een deel geplet wordt en het mengsel een beetje bindt. Het wordt wat soepig, dat is ook de bedoeling.
Verhit intussen de olie in een grote pan met dikke bodem en bak de gewone ui met het komijnzaad en de laurierblaadjes 10 min., tot de ui helemaal zacht is. Schep regelmatig om.
Voeg gember, knoflook, kurkuma en tomaten toe, breng op smaak met zout en peper en schep om. Bak nog 4 min. en blus af met 100 ml water. Breng het mengsel dan aan de kook en laat enkele min. zacht koken.
Schep de linzen door het groentemengsel, breng opnieuw aan de kook en laat nog circa 5 min. zacht koken. Draai het vuur uit, proef en breng op smaak met limoensap, peper en zout.
Verdeel de dahl over kommen of diepe borden en schep de yoghurt erop.
Laat de ui uitlekken en verdeel over de dahl.
Styling: Nanouk Souren van Ramshorst, Lizzy Plug, Jéla Peeters (ass.). | Foodstyling: Jessica Lek. | Productie, illustraties en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.M.V.: Keramiek Kantoor, Zara Home