Orchidee Beeld Getty Images
OrchideeBeeld Getty Images

Groene vingers

Dankzij déze tips leeft je orchidee een stuk langer

Orchideeën zijn prachtige bloemen om in je huis te zetten, ze fleuren de omgeving in één keer op. Maar om ervoor te zorgen dat ze ook zo lang mogelijk mooi blijven, hebben ze natuurlijk wel wat verzorging nodig.

Erandi GodinezGetty Images

Daarom hebben we een aantal tips om ervoor te zorgen dat je orchidee zo lang mogelijk meegaat.

Zet de orchidee op de juiste plek

Alles staat of valt met de plek waar je ze neerzet. Een orchidee kun je namelijk niet zomaar een willekeurige plek geven, zo waarschuwt Bruce Rogers, een bekende orchideeënexpert. “Hoewel je nieuwe orchidee er prachtig uitziet op de tafel achter de bank, kan er een verwarming onder de tafel zitten die ervoor zorgt dat hij de eerste dag al levend wordt gekookt. En ook het tafeltje bij de voordeur is geen goede plek, omdat de orchidee dan de hele winter wordt blootgesteld aan ijskoud weer en tocht.” Zet je orchidee dus op een plek waar-ie het niet te koud, maar ook niet te warm zal krijgen.

Geef het niet te veel water

“Orchideeën zullen eerder doodgaan door een teveel aan water, dan dat ze dood zullen gaan omdat ze te weinig water krijgen”, zo vertelt expert David Horak. Volgens David kun je je orchidee het beste alleen water geven als de grond bijna droog is. Geef de orchidee vroeg op de dag water zodat de plant kan drogen voordat het in de nacht weer afkoelt.

Vergeet niet om je orchideeën te verpotten

Net als bij andere planten zullen orchideeën ook regelmatig verpot moet worden. “Probeer de orchidee ongeveer om de twee tot drie jaar te verpotten, of wanneer de grond drassig of zachter aanvoelt dan het voorheen deed”, zo adviseert David.

Laat je orchidee niet te lang alleen thuis

Ga je voor langere tijd op reis? Zorg er dan voor dat er iemand is die je orchidee regelmatig water kan geven. Om ervoor te zorgen dat ze nog steeds zo mooi zijn als je terugkomt, kan het ook helpen om een ventilator in de buurt te plaatsen of ze in de buurt van een raam te zetten die op een kiertje staat. Orchideeën houden namelijk van luchtcirculatie.

Bron: Martha Stewart

Dankzij deze tips leeft je orchidee een stuk langer Beeld Getty Images
Dankzij deze tips leeft je orchidee een stuk langerBeeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden