null Beeld

Dat thuiswerken bevalt wel: een derde wil niet terug naar kantoor

Veel mensen werken sinds de coronacrisis vanuit huis. Aan het begin leek dat misschien nog lastig, maar nu we eraan gewend zijn, bevalt het de meeste mensen wel. Uit onderzoek is gebleken dat een derde van de thuiswerkers ook na de crisis vanuit huis wil blijven werken.

Tara Stokdijk

Dit onderzoek werd wereldwijd gehouden door softwarevergelijker Capterra.

Onderzoek

Het bedrijf zette een enquête uit die door 4600 werknemers uit het midden- en kleinbedrijf in Nederland, Australië, Brazilië, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië, Mexico en het Verenigd Koninkrijk werd ingevuld. Hieruit blijkt dat werknemers van 60% van de MKB-ondernemingen thuiswerken. In Nederland is dat 54%.

Communicatie

Wereldwijd wil een derde van de medewerkers na de crisis fulltime thuis blijven werken. In Nederland is dat 23%. 38% van de Nederlanders wil een paar dagen per week vanuit huis blijven werken. Dat thuiswerken bevalt ons dus prima, maar het onderzoek heeft ook gefocust op de uitdagingen die hierbij komen kijken, en die zijn er zeker. Als grootste uitdaging werd communicatie genoemd. Het gaat dan zowel om interne communicatie (het in contact blijven met collega's), als externe communicatie (het contact met klanten).

Eenzaamheid

Daarnaast wordt eenzaamheid als een nadeel van thuiswerken gezien. 30% van de respondenten wereldwijd is weleens eenzaam, in Nederland ligt dat met 36% nog iets hoger. Door het thuiszitten missen veel medewerkers het contact met collega's.

Online veiligheid

Als laatste wordt de online werkomgeving ook vaak als een uitdaging genoemd. In veel gevallen was de online werkomgeving van een organisatie nog niet optimaal en dat zorgde in de eerste weken thuiswerken voor technische problemen. Ook blijkt bij veel bedrijven de online veiligheid niet op orde. Door vanuit huis in te loggen op een bedrijfsnetwerk dat niet goed beveiligd is, lopen medewerkers risico's.

Dit vindt de Libelle-redactie van thuiswerken, plus onze beste tips:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden