Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Dé 5 spirituele trends van nu


Mindfulness

Nog steeds een grote trend. Zowel voor thuisgebruik als in therapievorm. Mindfulness gaat over de kunst van ‘het aanwezig zijn in het hier en nu’ en over ‘acceptatie van wat is’. Gedurende de dag kun je mindfulness beoefenen door je te richten op één ding. Vaak maak je daarbij gebruik van je zintuigen. Even probeer je alleen maar te proeven, te voelen of te luisteren. Dit focussen van je aandacht komt uit het boeddhisme.

Kloosterwijsheid
Kloosterordes sterven bijna uit. Maar gelukkig delen ze in hun zwanenzang nog veel over hun leefwijze met ons. Hoe is deze belangstelling voor het kloosterleven te verklaren? In Nederland draagt de populaire Kruispunt Kloosterserie van de RKK hieraan zeker bij. Monniken en nonnen vertellen hierin openhartig over hun leven aan interviewer Leo Fijen. Hij heeft aan de hand van zijn kloosterervaringen een aantal boeken geschreven. In een ervan formuleert hij voor zichzelf een aantal leefregels. Dit omdat Feijen rustiger, bewuster en ‘bezielder’ wil leven. Waarschijnlijk zijn meer kloostergasten daar naar op zoek.

Advertentie

Boeddhisme light
Nederland telt zo’n 250.000 mensen die zich op de een of andere manier bezighouden met boeddhisme en dit aantal groeit nog steeds. De hippies van de jaren zestig zijn de eersten die zich aangetrokken voelen tot deze ‘levensleer’. In de jaren tachtig bloeit de belangstelling opnieuw op. Een belangrijke verklaring daarvoor is de ontkerkelijking. Het boeddhisme geeft antwoord op levensvragen zonder dat er een god aan te pas komt. In het Westen heeft het boeddhisme wel een heel ander karakter gekregen dan in het verre oosten, waar rituelen, tradities en leermeesters veel belangrijker zijn dan hier. Bij ons gaat het vooral om het mediteren. 

Terug naar de natuur

Juist nu er van alles dreigt mis te gaan in de natuur, beseffen we hoe waardevol deze is. Dat de natuur ons iets te vertellen heeft, realiseren we ons steeds meer. Er wordt vaker gewandeld in bos en veld en natuurvakanties zijn erg populair. We gaan ook meer nadenken over gezond leven en duurzaam consumeren. Jonge mensen willen niet alleen een goed leven voor zichzelf en hun kinderen, maar ook voor hun kindskinderen. Het inzicht groeit dat al ons handelen gevolgen heeft; net als het bewustzijn dat wij mensen deel zijn van een samenhangend geheel. Dit zijn denkbeelden die een stroming als ‘deep ecology’ al een jaar of twintig verkondigt, maar die nu vooral hun weerklank vinden bij een wereldwijde ‘community’ als Gaiam, een grote internetgemeenschap, zoals Hyves.

Van alles wat
‘Spiritueel ongebondenen’ zo worden wel diegenen genoemd die overal wat vandaan halen voor hun geestelijke bagage. Ze combineren elementen uit reiki, wicca of inzichten uit The Secret, eventueel gecombineerd met activiteiten als tarotkaarten leggen of het volgen van een klankschaalworkshop.
Er zijn ook mensen die wel voor een bepaalde stroming of geloofsrichting hebben gekozen, maar toch graag leentjebuur spelen bij een andere.

Bent u nieuwsgierig naar het volledige artikel? U kunt het vinden in de Balance van oktober 2009 op bladzijde 86.

Meer balance?
Lees meer over Libelle Balance op libelle.nl/balance.

Tekst: Jacqueline Drijber. Beeld: Getty Images
Met dank aan Trendbox, Trendslator, IVN en Projectbureau Aarde-Werk.

Sylvia Witteman: “Ik besefte dat ik het handschrift van mijn zoon al een jaar of tien niet had gezien”

zoon

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week schrijft ze over haar mobielloze zoon. 

Ik stond vredig een courgette te raspen, want iedereen is dol op courgettekoekjes (courgette grof raspen, mengen met een theelepel zout, goed het vocht eruit drukken, rasp mengen met een paar lepels bloem, peper, knoflook, een ei en wat verkruimelde feta, wat olie in de hete koekenpan, bergjes beslag erin, beetje platduwen, aan beide kanten op m

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien