Kattenrassen voor mensen met angst Beeld Getty Images
Kattenrassen voor mensen met angstBeeld Getty Images

De 9 beste kattenrassen voor mensen met stress

Het hebben van een huisdier doet een mens veel goed. Zo kan een kat je stress verminderen. Vooral als deze het heerlijk vindt om de hele dag op je schoot te liggen, kunnen ze je veel steun bieden. Déze kattenrassen zijn daarom perfect voor als je last hebt van stress.

Doortje ScheepersGetty Images

Wist je dat het aaien van een kat, al is het maar voor een paar minuten, je stemming kan verbeteren?

Weg met die stress

Mocht je veel stress hebben, even niet lekker in je vel zitten of je zelfs een beetje angstig voelen in je eigen huis, dan stellen deze kattenrassen je op je gemak en zijn er altijd voor je als je ze nodig hebt:

1. Amerikaanse krulkat

Amerikaanse krulkat Beeld Getty Images
Amerikaanse krulkatBeeld Getty Images

De Amerikaanse krulkat houdt er niet van om alleen te zijn. Ze zoeken gezelligheid op en willen graag bij je in de buurt zijn. Maar dat betekent wel dat ze jou de héle dag volgen.

2. Amerikaanse draadhaar

Amerikaanse draadhaar Beeld Getty Images/iStockphoto
Amerikaanse draadhaarBeeld Getty Images/iStockphoto

Deze katten staan bekend om hun rustige karakter en passen daarom uitstekend bij introverte mensen. Naar verluidt zijn ze speels, maar niet veeleisend. Ze zorgen dan ook voor een rustgevende aanwezigheid in huis.

3. Heilige Birmaan

Heilige Birmaan Beeld Getty Images
Heilige BirmaanBeeld Getty Images

De Heilige Birmaan is een van de meest luie kattenrassen. Ze hebben de neiging om één persoon boven alle anderen te verkiezen. Vergeet niet om voldoende met deze kat te spelen, want ze hebben veel lichaamsbeweging nodig om op gewicht te blijven.

4. Chartreux

Chartreux Beeld Getty Images
ChartreuxBeeld Getty Images

De Chartreux is ongelooflijk loyaal en houdt ervan om in de buurt te zijn van zijn favoriete mensen. Door zijn pluizige, blauwgrijze vacht en ronde, gouden ogen ziet-ie er ook nog eens verbluffend uit.

5. Exotische korthaar

Exotische korthaar Beeld Getty Images
Exotische korthaarBeeld Getty Images

Ook dit is een lieve, aanhankelijke kat. De exotische korthaar is vaak nieuwsgierig, dus mentale en fysieke spelletjes (zoals een laserpointer) zijn handig om dit beestje te vermaken.

6. Noorse boskat

Noorse boskat Beeld Getty Images
Noorse boskatBeeld Getty Images

De Noorse Boskat is een rustige kat die erg vriendelijk en tolerant is naar mensen, maar ook naar andere dieren. Let wel op: deze katten zijn dol op de natuur, dus het is wel zo aardig om ze regelmatig buiten te laten.

7. Perzische kat

Pers Beeld Getty Images
PersBeeld Getty Images

De Perzische kat staat bekend om zijn charmante koppie. Hij doet niets liever dan lekker op je schoot liggen en gedijt goed op routine. Het opstellen van een goed schema is sowieso nuttig als je je stress wilt verminderen. Deze kat houdt er trouwens niet van om op planken te springen en dingen om te gooien, wat ook al voor minder stress kan zorgen.

8. Ragdoll

Ragdoll Beeld Getty Images
RagdollBeeld Getty Images

Je gewaardeerd voelen kan wonderen doen om je angst te verlichten. Als je een gezelschapsdier zoekt dat constant kopjes geeft, is de ragdoll wellicht een leuke kat voor jou. Deze kat zal de hele dag bij je zijn, zelfs als je de was doet, aan het strijken bent of moet koken.

9. Schotse vouwoorkat

Schotse vouwoorkat Beeld Getty Images
Schotse vouwoorkatBeeld Getty Images

Als je veel vanuit huis werkt, zijn deze katten ideale metgezellen omdat ze vooral overdag de voorkeur geven aan het gezelschap van anderen. Ook is deze kat een goede optie als je al meerdere huisdieren hebt. Ze kunnen namelijk erg goed overweg met andere mensen of dieren.

Overigens zitten de asiels in Nederland vol met leuke, gekke, prachtige katten die een liefdevol huisje zoeken.

Veel katten zijn te dik, maar hoe herken je overgewicht bij katten? Dierendokter Martijntje legt het uit in de video hieronder:

Bron: PureWow

De 9 beste kattenrassen voor mensen met stress Beeld Getty Images
De 9 beste kattenrassen voor mensen met stressBeeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden