Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

De dag nadat mijn broer me misbruikte

Bestel bij Bruna

Haar hoofddoek zit losjes om haar hoofd en om haar middel heeft ze een mendil gewikkeld, de rood-wit gestreepte doek die alle Noord-Marokkaanse dorpsvrouwen dragen. Ondanks het zonnige weer brandt er een lamp in de keuken. Het kleine raam laat te weinig licht binnen omdat mijn vader het binnenplaatsje dat achter de keuken ligt, heeft overdekt.

Advertentie

Mijn moeder kijkt heel even op als ik de keuken binnenkom en gaat zwijgend verder met haar ui. Haar gezicht staat streng. Maar dat zegt niets. Ze kan stiekem toch een goed humeur hebben.
‘Mama, het is heel erg lekker weer en de jongens zijn allemaal buiten.’
Mijn moeder laat het laatste stukje ui in de pan vallen. Ze pakt een pollepel en roert even. Ik ruik de geur van gebakken uien.‘Mag ik ook even naar buiten, mama, eventjes maar?’ Mijn moeder pakt een nieuwe ui, haalt met een handig gebaar de schil eraf en begint weer te snipperen boven de pan. ‘Ik blijf maar een kwartiertje weg, mag het, mama, mag het?’ Het mes blijft bewegen door de ui. Mijn moeder stopt alleen even om met de rug van haar hand een traan van haar wang te vegen. Maar ik laat me niet uit het veld slaan. Nog niet, in ieder geval. ‘Ik beloof dat ik voor de deur blijf.’
Zonder op te kijken zegt mijn moeder: ‘Voor de deur? En als er mannen naar je kijken?’Daar heb ik niet van terug. De kans dat er mannen naar mij kijken als ik voor de deur van het huis speel, is erg groot.

Tegenover ons huis zit een garage waar de hele tijd mannen in en uit lopen. Die zullen mij zeker zien als ik op de stoep voor het huis zit. Bovendien zijn het annasara – geen Marokkanen. En dat maakt het nog erger.
Ik zal het over een andere boeg moeten gooien. ‘Als ik naar buiten mag, doe ik de afwas.’ Mijn moeder legt haar mes neer en kijkt me aan met haar zachte, zwarte ogen. ‘Je bent een meisje, Ibtisam, en je bent al zes jaar oud. Je hebt buiten niets te zoeken. Buiten zijn alleen jongens.’ Dat kan ik met geen mogelijkheid ontkennen. Neem mijn oudere zus Hanan: die peinst er niet over om buiten te gaan spelen. Ze gaat alleen de straat op als ze daar een heel goede reden voor heeft, bijvoorbeeld als ze voor mijn moeder een boodschap moet doen bij de kruidenier op de hoek. En de dochters van de Berberse buren, die van onze leeftijd zijn, komen helemaal nooit buiten. Ze komen zelfs niet bij ons binnen spelen. Hun ouders vinden ons te modern.

De zeldzame momenten dat ik naar buiten mag, speel ik altijd met jongens. Het liefst met Patrick, de jongen die schuin tegenover ons woont. Samen klimmen we in de bomen op het grote speelplein. Zo hoog mogelijk. Of we gaan knikkeren – met zijn knikkers, want zelf heb ik die niet. Of we graven onszelf in in de zandbak op het kleine pleintje. Als ik met Patrick in de zandbak zit, beeld ik me in dat ik later met hem ga trouwen. Onzin natuurlijk, ik weet heel goed dat het huis te klein zou zijn als ik met een annasrani zou thuiskomen. En ik weet zeker dat de vader van Patrick ook geen Marokkaanse schoondochter wil. Als die weer eens gedronken heeft en we bellen aan om te vragen of Patrick buiten komt spelen, scheldt hij ons uit voor bruine apen.

Ik loop schoorvoetend de keuken uit. Als ik echt naar buiten wil, zit er niets anders op dan te wachten tot mijn vader thuiskomt. Ik dwaal door het smalle huis waar nauwelijks meubels staan en nooit speelgoed rondslingert. Dit is het huis dat mijn vader huurde toen mijn moeder met Ali, Rachid, Hanan en Mohammed uit Marokko overkwam. Veel was het niet, maar de huur was laag. Het huis was vroeger een café en daarom heb je er geen hal of portaal. Als je door de voordeur komt, sta je meteen in de woonkamer. Langs de muur van de woonkamer staan houten banken die mijn vader heeft getimmerd, met kussens die mijn moeder heeft genaaid en gevuld met schapenwol. Verder is er een kolenkachel, de enige in het huis, een eettafel en een zwart-wittelevisie. Ik vind de televisie geweldig. Ik kijk met open mond naar Paulus de boskabouter. Maar helaas heeft hij een groot nadeel, die televisie: mijn vader zet hem regelmatig zomaar uit. Zit ik lekker te kijken naar een film over een man die op een of ander feest een blonde vrouw in een avondjurk ontmoet en net als hij haar iets in haar oor wil fluisteren, drukt mijn vader op de uitknop. Je kunt dan smeken wat je wilt, maar dat heeft geen effect. Het ding blijft uit.

Deze winactie is afgelopen. De winnaars ontvangen bericht. Niet gewonnen? Kijk op www.libelle.nl/winnen en maak kans op andere mooie prijzen.

Een meisje voor dag en nacht – Renate van der Zee, Uitgeverij: De Geus
ISBN: 9789044515664
Genre: Roman, prijs: € 18,90
Verschenen maart 2010

Meer boekentips

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Waarom je pasta eigenlijk zou moeten roosteren voordat je het kookt

Verse pasta heeft wat meer smaak dan gedroogde pasta, maar ook gedroogde pasta kun je met een handig trucje meer smaak geven. 

Door gedroogde pasta te roosteren vóór het koken zou het namelijk veel lekkerder smaken. En het fijne is: het is helemaal niet zo ingewikkeld om pasta te roosteren.

Advertentie

Waarom pasta roosteren?

Pasta is van zichzelf natuurlijk al lekker, maar de smaak is nog wel een beetje saai. Nu merk je hier niet zoveel van als je er flink wat saus over gooit, maar mocht je nu je pasta naar een hoger level willen tillen, dan kun je dat heel simpel doen door je pasta te roosteren voordat je ’t kookt. Dat ontdekte culinair redacteur Annie Crabill van website Food52. Het roosteren zou ervoor zorgen dat je pasta een nootachtige, licht geroosterde smaak krijgt. En als je je pasta dan ook nog eens combineert met een saus die niet te overheersend is, dan komt de smaak van je pasta extra goed naar voren.

Hoe kun je pasta roosteren?

Om je pasta te kunnen roosteren heb je een bakplaat nodig en een oven. Leg de gedroogde spaghetti naast elkaar op een bakplaat en duw deze de oven in. Rooster de pasta ongeveer 10 tot 15 minuten in een hete oven op 175 graden. Als je ziet dat de pasta een mooie goudbruine kleur heeft dan kun je het eruit halen. Laat de pasta even afkoelen en kook het daarna op de gebruikelijke manier. Houd er wel rekening mee dat je de pasta misschien ietsje langer moet koken om ‘m gaar te krijgen. Vergeet niet om het kookwater van je pasta te bewaren en hier een beetje van toe te voegen aan je pastasaus. Zo dringt de nootachtige smaak van je pasta ook lekker door in de saus!

Handig! Met deze truc kook je nooit meer te veel spaghetti:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Food52. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze 15 Ikea-namen zijn ook prachtig als babynaam

In boeken, in films, in krantenartikelen… Je kunt overal inspiratie opdoen voor een babynaam. Zélfs tijdens het winkelen bij Ikea. De namen van een aantal producten zijn namelijk ook prachtige babynamen, en nee dan bedoelen we niet alleen Billy.

Ikea kiest voor zijn producten natuurlijk vaak een Zweedse naam, maar er zijn ook producten die een internationale naam hebben gekregen. Daar zitten namen tussen die zo mooi zijn dat je ze ook als babynamen kunt gebruiken. Inspiratie uit onverwachte hoek dus:

Advertentie

Ikea babynamen

 • Lill
 • Eilif
 • Micke
 • Justina
 • Omar
 • Aina
 • Alex
 • Mydal
 • Ivar
 • Jules
 • Laiva
 • Alvine
 • Fredde
 • Norna
 • Tobias

Bekijk ook: Babyhapjes maken een gedoe? Sisa (45): “Zó maak je ze binnen no time“:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Kim-Lian weer thuis en Jennifer deelt eerste familiefoto

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje. 

Kim-Lian van der Meij mag na vijf dagen in het ziekenhuis weer naar huis. Buiten werd ze opgewacht door haar gezin:

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kim-Lian van der Meij (@kimlianvdmeij)

De kappers zijn weer open, maar Xander de Buisonjé heeft in Samantha Steenwijk al een andere haarstylist gevonden:

Rachel Hazes werd flink verrast op haar verjaardag:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rachel Hazes (@rachelhazes)

Die coronatests komen Soundos letterlijk de neusgaten uit:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Soundos (@soundos_el_ahmadi)

Het is ook feest in huize Bakkum. Posy, de oudste dochter van Jim Bakkum en Bettina Holwerda viert haar zesde verjaardag:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door J I M B A K K U M (@jimbakkum)


Jennifer Hoffman plaatst de allereerste familiefoto met haar pasgeboren kindje:

Nicolette van Dam en Bas Smit starten weer een nieuw project en roepen op: “We gaan ons land herontdekken en hebben jullie hulp nodig”:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1)

Marlijn Weerdenburg showt de voordelen van een zwangere buik:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

1

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Diederik Gommers 'helemaal hyper': "Nu toch echt uitzicht op normale zomervakantie"

De coronazorgen bij ic-arts Diederik Gommers (57) beginnen fysiek hun tol te eisen. Op Instagram deelt hij een voor- en na foto waarop zijn grijs wordende haar te zien is. Maar er schijnt licht aan het einde van de tunnel, laat de bekendste arts van Nederland weten op Instagram. 

“Mijn vrouw zegt dat ik meer rimpels, wallen onder m’n ogen en grijs haar heb gekregen het afgelopen jaar”, plaatst Diederik Gommers op Instagram. Bij het bijschrift plaatst hij een foto waarop hij voor en na de coronacrisis te zien is. Niet alleen kijkt de intensive care-arts een stuk minder vrolijk op de ‘na’-foto, ook is te zien dat zijn huid wat minder kleur heeft en zijn haar inderdaad wat grijzer dan vroeger.

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Diederik Gommers (@diederikgommers)

Steun

Zijn volgers reageren massaal onder de post. Zo wordt hem aangeraden om wat meer zon te pakken om zo voldoende vitamine D binnen te krijgen. Ook denkt iemand te zien dat de arts is afgevallen. Ook krijgt Gommers veel steun. “Ik heb bewondering voor u”, laat iemand dan ook weten. “Let goed op uzelf.”

Goed nieuws

“We moeten nog even door”, plaatst hij in zijn bijschrift. Maar ook laat hij weten dat er goed nieuws is. Zo zal Pfizer in april ‘fors meer vaccins’ gaan leveren. Ook laat Gommers weten dat op 1 juli zo’n 8 miljoen Nederlanders twee coronaprikken heeft gehad en 4 miljoen Nederlanders de eerste prik. Er lijkt dus licht te zijn aan het einde van de tunnel.

‘Een normale vakantie’

Daarbij gaat Gommers nog in op de eerste effecten van de vaccins. Zo lijkt er in verpleeghuizen in Nederland een daling te zijn in het aantal besmettingen. “Dat is echt goed nieuws”, zegt de arts daar enthousiast over. Tenslotte laat hij weten dat er ‘nu toch echt uitzicht is op een normale vakantie deze zomer’. “Ik geloof het echt, ik ben helemaal hyper vandaag!” En de ic-arts ziet daar nog een voordeel in. “Dan kunnen de grijze haren ook weer verdwijnen.”

Stress kan ernstige gevolgen hebben. Zowel mentaal als fysiek. Gelukkig zijn er verschillende manieren om stress even (tijdelijk) te verlichten. En dat kan zo. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Instagram. Beeld: ANP.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien