null Beeld

De griepgolf duurt dit jaar al twee keer langer dan normaal

Grote kans dat ook jij in de afgelopen weken een griepje onder de leden hebt gehad. De griepgolf duurt nu namelijk al achttien weken, wat twee keer zo lang als de gemiddelde griepepidemie. 

"Het einde van de epidemie zit eraan te komen, maar we zijn er nog niet", zegt Gé Donker, huisarts en epidemioloog bij het NIVEL.

Toename

Het aantal grieppatiënten is ook afgelopen week weer licht toegenomen. Gezondheidsinstituut NIVEL maakte bekend dat afgelopen week 55 op de honderdduizend inwoners zich bij de huisarts meldden met griepklachten. Opvallend dit seizoen was het aantal jonge kinderen en ouderen met griepklachten. Dit aantal was dit jaar bijzonder hoog. Met name het aantal 65-plussers met longontsteking.

21 weken

Een griepepidemie duurt in Nederland gemiddeld zo'n negen weken. De langste griepepidemie was die in de winter van 2014/2015. Toen duurde de griepgolf maar liefst 21 weken.

Epidemie

Er wordt gesproken van een epidemie als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de honderdduizend mensen griep hebben. En een epidemie is pas officieel ten einde als het aantal grieppatiënten twee achtereenvolgende weken onder die grens is gebleven. Dit jaar zat het aantal één week onder de grens van 51 personen, maar de week erna was het aantal ziektegevallen weer gewoon gestegen.

Niet te meten

De cijfers van gezondheidsinstituut NIVEL worden gebaseerd op 42 huisartspraktijken door het hele land. De échte cijfers van een griepepidemie zijn niet te meten, aangezien lang niet iedere grieppatiënt zich bij de huisarts meldt.

Last van een griepje? In de video hieronder legt dokter Rutger uit hoe je er het snelste vanaf komt:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NU.nl. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden