null Beeld GettyImages
Beeld GettyImages

Poeppraat

De kans dat je rondloopt met constipatie zonder dat je het weet is vrij groot

Je zou denken dat je zelf prima aanvoelt of je stoelgang naar behoren werkt of dat er misschien ruimte is voor verbetering. Nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in de American Journal of Gastroenterology zegt iets heel anders.

Susan DalstraGettyImages

Want wat blijkt: 1 op de 3 mensen loopt rond met constipatie zonder het te weten.

Poepdagboek

De onderzoekers lieten 2.557 mensen bijhouden hoe vaak ze poepten en hoe vaak ze last (menen te) hebben van constipatie. Daarnaast vroegen ze honderden artsen en specialisten te beoordelen in hoeveel gevallen er daadwerkelijk sprake is van constipatie. Vervolgens werd al die deelnemers gevraagd de situatie van 10 willekeurige mensen te beoordelen op het feit of er sprake is van verstopping.

Hard persen

Volgens hoofdonderzoeker Kevin Whelan is niet alleen 1 op de 3 mensen geconstipeerd, maar herkennen veel mensen de symptomen ook niet. De officiële symptomen zijn hard moeten persen, het gevoel hebben dat niet alles eruit komt en minder dan drie keer per week poepen. De deelnemers rapporteerden echter ook symptomen als buikkramp, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Symptomen die wel degelijk wijzen op constipatie.

Belangrijke indicatie

Van de mensen die minder dan drie keer per week poepen, weet maar 26 procent dat er sprake is van constipatie. En dat terwijl 46 procent van de artsen en specialisten zegt dat dit een belangrijke indicatie is. Het verschil tussen wat het grote publiek bestempeld als constipatie en wat experts aanduiden als constipatie, loopt dus behoorlijk uiteen.

Hoe kan het eigenlijk dat je zo slecht kunt poepen op vakantie?

Last van een prikkelbare darm? Dokter Rutger legt uit wat je kunt doen:

Bron: Cosmopolitan.com.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden