De keuze van Marianne Thieme

U bent net bevallen van een dochter. Denkt u dan niet: wat dóe ik hier?

redactie

“Ik moest wennen aan het idee om weer aan het werk te gaan, maar het ging helemaal vanzelf. Natuurlijk ben ik graag thuis voor Amélie, maar ik ben ook graag op mijn werk. Mijn oudste dochter was anderhalf toen ik de Partij voor de Dieren oprichtte: destijds had ik geen idee van wat er op me afkwam. Nu is mijn leven veel meer geregeld en heb ik een man die me daarin steunt.”

Wat is uw grootste drijfveer?

“Er heeft altijd een wereld­verbeteraar in mij gezeten. Ik heb een enorm sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ik ben strijdlustig en vol goede moed. Ik zie mezelf niet als een geboren politicus, maar wel als een geboren belangenbehartiger en onrechtbestrijder. Zolang ik leef, zal ik niet accepteren dat dieren om economische redenen geen kans krijgen op een normaal leven.”

Hoe vermoeiend is campagne voeren?

“Tijdens de campagne word ik gedreven door mijn idealen. Pas na de verkiezingen voel ik de vermoeidheid.”

Droomt u van meer macht? U zou zich kunnen aansluiten bij een grotere partij.

“Nee, daar geloof ik niet in. Dieren, natuur en milieu staan hoger op de agenda en ik ben er trots op de aanjager te zijn. We blijven heel hard nodig, omdat veel partijen oppervlakkig diervriendelijk zijn. Kijk naar de dierenpolitie: D66 en de PvdA wilden die meteen na de val van het kabinet afschaffen, puur om de PVV

dwars te zitten.”

Wat beschouwt u als uw grootste nederlaag?

“Ik kan me echt geen nederlagen herinneren, hooguit tegenslagen, zoals de aarzeling in de Eerste Kamer over mijn wetsvoorstel om het onverdoofd ritueel slachten te verbieden, net nadat de Tweede Kamer het met een grote meerderheid had aangenomen. Maar ik laat me niet ontmoedigen door tegenslagen.”

Op wie ga jij stemmen? Breng nu (anoniem) je stem uit. Wil je alle lijsttrekkers zien? Kom dan 3 september naar het Libelle lijsttrekkersdebat!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden