null Beeld

PREMIUM

De leukste uitjes in Appingedam

Er gaat niets boven Groningen, of moeten we zeggen: Appingedam? De rijkdom uit de glorietijd van deze handelsstad is nog overal zichtbaar.

Susan Dalstra
null Beeld

Zilver wat er blinkt

In de negentiende eeuw waren er in Groningen 23 dorpen met een zilversmid. Hun blinkende erfenis is verzameld in de Groninger Zilverkamer. Deze pracht en praal bewonderen kan via een reservering op de website.
degroningerzilverkamer.nl

null Beeld

Hangende keukens

Vanwege ruimtegebrek kregen de huizen boven het Damsterdiep in de middeleeuwen hangende keukens: erkers boven het water. Het bruggetje aan de Kniestraat biedt het mooiste uitzicht op drie hangende keukens, een bezienswaardigheid in de stad.

null Beeld

Moord in het landhuis

In 1946 kocht de gemeente het verwaarloosde Landgoed Ekenstein, richtte het in als hotel en knapte het park op. Tegenwoordig is het landgoed in handen van de familie Pels en er is van alles te doen. Verken per e-bike het prachtige park of doe met de hele familie het geestige dinerspel.
ekenstein.com/nl

null Beeld

Mooi man, Møhlmann

Het Groninger Museum is mooi, maar het onafhankelijke Museum Møhlmann ook. Het is van kunstenaar Rob Møhlmann en toont realistische en figuratieve kunst in De Muzeheerd, een monumentale boerderij met beeldentuin.
museummohlmann.nl

null Beeld

Eten in de kerk

Groningers pakken graag de trein naar Appingedam om te eten in De Basiliek. Klinkt imposant, maar het restaurant zit in een lief klein kerkje, vandaar. Volop keuze op de kaart, ook voor vegetariërs. Of laat u verrassen door de chef.
restaurantdebasiliek.nl

null Beeld

Orgelfestival

Groningse boeren hadden vroeger genoeg geld om kerkorgels te laten bouwen. Omdat ze ook zuinig waren, restaureerden ze die liever dan dat ze nieuwe kochten. Daarom zijn er nog veel iconische orgels in de provincie, vaak van de hand van orgelbouwer Arp Schnitger. Ze zijn te bewonderen tijdens het Schnitgerfestival in oktober.
groningen-orgelstad.nl

  • Fotografie: Getty Images, Museum Møhlmann, Alieke Eising, Stichting Groningen Orgelland, J.G. Pascoe/Kasteel-Museum Sypesteyn

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden