null Beeld

De lift is een risicoplek volgens hoogleraar: “Na een hoestbui blijft het heel lang besmettelijk”

Ga de komende tijd niet met de lift, maar neem de trap. Dat adviseert Daniel Bonn, hoogleraar complexe vloeistoffen. Dat zegt hij niet vanwege je stappenteller, maar omdat de lift volgens hem een besmettelijke plek is.

Tara Stokdijk

Daniel Bonn is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. In het televisieprogramma EenVandaag vertelt hij waarom we massaal liften zouden moeten vermijden, vooral ziekenhuisliften.

Risicodruppels

"Als iemand in een lift een hoestbui heeft gehad, dan zijn kleine druppeldeeltjes een kwartier later nog steeds aanwezig. Wanneer de liftdeuren open zouden blijven staan, duurt het altijd nog zo'n 2 minuten voordat die heel fijne risicodruppels uit de lucht verdwenen zijn", vertelt Daniel.

Beleid

De druppeltjes die bij niezen en hoesten door een coronapatiënt vrijkomen, zijn volgens het RIVM besmettelijk. Toch heeft het gezondheidsinstituut het beleid daar niet voldoende op aangepast volgens Bonn: "Dat vind ik raar, juist omdat het RIVM als uitgangspunt 'Better safe than sorry' hanteert. Door zangkoren, carnaval, kerkdiensten en après-ski zijn toch een heleboel besmettingen geweest."

Advies

Naast dat Bonn adviseert om lekker met de trap te gaan, heeft de hoogleraar ook nog wat andere adviezen. Zo kun je volgens hem thuis en op werk het beste regelmatig de ramen en deuren tegen elkaar openzetten voor ventilatie. Ook adviseert hij om vooral buiten op het terras te gaan zitten, en zo min mogelijk binnen een drankje te doen.

Dit herbruikbare mondkapje maak je zelf binnen 10 minuten

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Radar. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden