null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

De lift is niet coronaproof: ‘Druppeltjes blijven tientallen minuten hangen’

Kleine druppels kunnen tien tot twintig minuten blijven hangen in een lift bij normaal gebruik. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met het Amsterdam UMC.

Uit het onderzoek van de UvA-natuurkundigen prof. dr. Daniel Bonn en dr. Cees van Rijn blijkt ook dat als de deuren van de lift gesloten blijven, dit kan oplopen tot dertig minuten. Blijven de deuren altijd open? Dan is dit slechts enkele minuten.

Hoesten in een lift

Van die kleine druppels, die aerosolen worden genoemd, wordt steeds vaker gedacht dat ze een belangrijke rol spelen in de overdracht van het coronavirus. De onderzoekers zochten daarom uit hoe lang deze druppels blijven hangen in liften, wat belangrijk kan zijn voor bijvoorbeeld ziekenhuizen. Hiervoor bootsten de onderzoekers een reeks van enkele hoesten na met behulp van een speciaal ontworpen spuitstuk om zo een gecontroleerde hoeveelheid druppels te kunnen verspreiden. Met een laser werden vervolgens de deeltjes in de lift opgelicht om de aantallen te kunnen tellen.

Liftdeuren open

Bij normaal gebruik staat de deur van de lift ongeveer tien tot twintig procent van de tijd open en bij diezelfde tijd zagen de onderzoekers dat het twaalf tot achttien minuten duurt voor de deeltjes verdwenen waren. Toen de liftdeuren openbleven was dit maar twee tot vier minuten. Daarom raden de onderzoekers ook aan om liftdeuren indien mogelijk langer open te laten, de ventilatie te optimaliseren, zo min mogelijk te praten of hoesten in de lift of een mondmasker te dragen.

BEKIJK OOK: Dit herbruikbare mondkapje maak je zelf binnen 10 minuten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Uva.nl. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden