Parfum Beeld Getty Images/Tetra images RF
ParfumBeeld Getty Images/Tetra images RF

De parfumetiquette: zo draag je parfum volgens 't boekje

Parfum was al populair in het Oude Egypte. Toen nog rondom bepaalde ceremonies, maar anno nu is parfum niet meer gebonden aan plaats of tijd. Alhoewel, de huidige parfumetiquette reikt verder dan je misschien dacht.

Pernille HansumGetty Images/Tetra images RF

1. Lichte en zware geuren

Je parfumcollectie bestaat idealiter uit twee categorieën: wat lichtere geuren en geuren die een stuk zwaarder zijn. Volgens de parfumetiquette gebruik je lichte geuren namelijk overdag, en zijn de zwaardere geuren alleen bedoeld voor de avonden. Met een zware parfum naar die ene meeting op kantoor, is dus niet zoals 't zou moeten.

2. Parfum is voorbereiding

Het aanbrengen van parfum hoor je eigenlijk thuis te doen, of in elk geval níét in het bijzijn van anderen. Zeker in een kleine ruimte is dit de gouden regel. Coupé's of vergaderhokjes bijvoorbeeld. Je mede-treinreizigers (en de reizigers ná jou) mogen geen last hebben van een sterke geur die nog lang niet vervliegt. Daar noem je meteen wat: vervliegen. Essentieel voor de juiste parfumbeleving, en dus een goede reden om je parfum thuis alvast op te doen.

3. Parfum zoals ‘ie bedoeld is

Wrijf jij je polsen nog even over elkaar wanneer je net parfum op hebt gedaan? Zonde, want daarmee schijn je de parfum helemaal geen recht te doen. Je zou de topnoten (de lichtste en snelste geurtjes) dan kapotmaken. Geen criminele actie, maar wel jammer.

4. Verboden te combineren

Dat jij de geur van je eerste parfumsessie niet meer ruikt, wil niet zeggen dat je buurvrouw er ook zo over denkt. Zelf ben je namelijk snel gewend aan de geur, en daardoor kan je de neiging hebben om te vroeg op parfum nummer 2 over te stappen. Wanneer je eerste parfumsessie dan nog niet zo vervlogen is als jij dacht, combineer je de twee parfums in plaats van dat je een geur vervangt. En je moet wel een héél goede kenner zijn, wil dat goed gaan.

5. Alles met mate

Wel eens meegemaakt dat een fietser al drie straten verder was, en jij z'n parfum nog rook? Dan deed 'ie iets niet goed. Iemands parfum hoor je namelijk pas te ruiken wanneer je écht dichtbij komt, en dan zou die geur je niet de rest van de dag moeten achtervolgen. Twijfel je dus tussen één of twee spraytjes, mag je gewoon genoegen nemen met één.

6. Afhankelijk van de situatie

Parfum dragen naar een uitvaart is oké, al zegt de etiquette dat je bij zo’n gelegenheid beter geen opvallende geur kunt dragen. Dat geldt trouwens ook voor bruiloften: jij staat niet in het middelpunt, dus mag je parfumgebruik daar best een beetje op worden aangepast.

7. Parfum is geen vervanger

Parfum is bedoeld om een fijne geur te creëren, maar niet om geuren te verdoezelen. Hygiëne staat áltijd op nummer één, en de parfum is daarmee niet veel meer dan een finishing touch.

8. Parfum moet je koesteren

Parfum hoor je te bewaren in donkere ruimtes waarbij de temperatuur en luchtvochtigheid niet te veel wisselt. Je nachtkastje is dus een veel betere plek voor parfum dan je badkamer, en de vensterbank moet je al helemáál zien te vermijden.

9. ... en op de juiste plek aanbrengen

Wil je zeker weten dat je de parfum volgens 't boekje draagt? Parfumeur Roja Dove legt in deze video uit waar je de parfum het beste kunt aanbrengen. En nee, dat is dus níét achter je oren of in je hals.

Bron: Parfumado, Eigen Parfumerie en Perfume Lounge.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden