null Beeld

De rogge is weer van het land

Naar schatting 5000 belangstellenden wisten zaterdag de weg naar Holthone te vinden. Middenin een eeuwenoud landschap, waar het normaal gesproken rustig is, kwam de historie tot leven. Waar in 1227 de Slag bij Ane plaatsvond, werd op traditionele wijze getoond hoe vroeger rogge werd verbouwd en geoogst.

Gina van Elburg


Kroamschudd'n

Om 11.00 uur vond het kroamschudd'n plaats. De vrouwen uit het dorp werden met koetsen naar de kersverse ouders gebracht want wie een kindje had gekregen, kon rekenen op bezoek. De buurtbewoners kwamen traditiegetrouw met een grote kroamschudderswegge als cadeau om het kindje welkom te heten in het buurtschap. Het brood staat symbool voor samen delen. Ook op deze oogstdag werd de krentenwegge uitgedeeld als kraamtraktatie.

Krentenwegge

Een krentenwegge was destijds al een melkbrood dat ook boter bevatte en rijkelijk was voorzien van krenten, rozijnen en soms ook sukade. De juiste samenstelling van het deeg was belangrijk en moest alleen uit eersteklas ingrediënten bestaan want de reputatie van de bakker als vakman stond op het spel. Zeker wanneer er meerdere bakkers in het buurtschap waren en er verschillende krentenweggen cadeau werden gegeven. Het leven van een bakker in die tijd was zo eenvoudig nog niet!

Oude ambachten

Naast het traditionele oogsten waren er nog meer ambachtslieden die oude ambachten uitvoerden, te bekijken, zoals een hoefsmid, een schaapscheerder, een mattenvlechter, een spinster, een midwinterhoornblazer (die zijn eigen hoorns maakte), er was een imker die zijn bijenvolkje liet zien en iedereen vertelde naar hartenlust over de ambacht en ten slotte werden er pannenkoeken gebakken.

20-jarig jubileum

De organisatoren van het eerste uur waren aanwezig bij dit jubileum en vertelden aan de bezoekers over de allereerste keer dat de oogstdag plaatsvond. "In al die 20 keer heeft het maar één keer geregend en verder hadden we altijd zulk prachtig weer als vandaag", vertelde Lucas Waterink van het museum in Gramsbergen. Mooie verhalen kwamen er los toen de leden van deze uitstervende generatie traditionele boeren goed op stoom kwamen.

Prachtig weer, een gezellige sfeer, heerlijke krentenwegge, de inzet van veel vrijwilligers en vele vleugjes nostalgie maakten deze oogstdag tot een onvergetelijk evenement.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden