Anastasia nu met € 10,- voordeel naar de voorpremières!

Zoek binnen:

De romigste aardappelpuree

Dit deed me denken aan de aligot van Michel Bras, een bekende Franse kok in Laguiole (spreek uit Lajol) in de Aveyron. Aligot is een streekgerecht gemaakt van aardappelen, room en verse Laguiole (kaas), waarvoor de koeien uit de omgeving de melk leveren.

Bij Michel Bras wordt aligot als bijgerecht geserveerd en het is spectaculair om te zien hoe de obers het gerecht hoog uit de schaal scheppen – trekken als het ware – en daarna speels op het bord krullen. Een leuke en vooral lekkere bijkomstigheid is dat de aligot nog altijd wordt bereid volgens het recept van de moeder van Michel Bras. Hij is niet de enige die het streekgerecht maakt, vrijwel alle restaurants in en rondom Laguiole serveren het.

Advertentie

Zelf aligot maken? Ik gebruik hiervoor heel jonge boerenkaas van een tot twee dagen oud die ik bij de boer haal, omdat verse Laguiole (kaas) van 24 uur oud in Nederland niet verkrijgbaar is. De smaak is iets anders, maar ook erg lekker. Eventueel kunt u geraspte, heel jonge Laguiole (kaas) of Cantal (kaas) gebruiken.

Aligot
Voor 4-6 personen
1 kg aardappelen, geschild, in stukken
1 teentje knoflook, gepeld
zout, versgemalen peper
2 dl crème fraîche of slagroom
ca. 400 g verse Laguiolekaas of boerenkaas van 1-2 dagen oud

Kook de aardappel met het teentje knoflook in ruim kokend water met zout gaar in 20-25 min. Giet ze af (bewaar 1 dl van het kookvocht om de aligot eventueel mee te verdunnen). Verwijder het teentje knoflook en stamp de aardappelen fijn. Roer er direct de crème fraîche door en daarna de kaas. Klop stevig met een houten lepel en blijf kloppen tot de puree als een lint van de lepel loopt. Breng de aligot op smaak met zout en peper en serveer hem direct. De aligot kan eventueel au bain-marie (boven warm water) warmgehouden worden.

Geniet ervan!

Marlies Batelaan
Culinair redacteur

PS: Laguiole is tot ver over de grenzen vooral bekend om de bijzondere, handgemaakte messen.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien