null Beeld

De roze bril: dit gebeurt er in je hersenen als je verliefd bent

Je bent tot over je oren verliefd: je denkt alleen nog maar aan die ene persoon, je wilt niets liever dan bij diegene zijn en je kunt je nergens anders op concentreren. Die fase van de roze bril is ontzettend leuk - maar wat gebeurt er eigenlijk in je hersenen als je stapel bent op iemand?

Tessa Heinhuis

Geloof ons: het is nogal wat. Zo wordt de hersenactiviteit tijdens een verliefdheid vergeleken met drugsgebruik. Ze zeggen niet voor niets weleens: 'Het orgaan van de liefde is niet je hart, maar je brein.'

Wauw, wauw, wauw

Verliefde mensen hebben een duidelijk verhoogd gehalte dopamine in hun brein en dit stofje zorgt voor het constante gevoel van een euforische staat. Onderzoek toont aan dat cocaïne een vergelijkbaar effect heeft op de hersenen als verliefdheid - ook dan voel je je alsof je de hele wereld aankunt. Maar het is met meer te vergelijken dan drugs. Het is hetzelfde stofje, dopamine, dat vrijkomt in je hersenen als je chocolade eet. Dit heeft invloed op je beloningssysteem en het maakt de persoon op wie je verliefd bent enigszins verslavend.

Spannende stoffen

Psycholoog Renske van Horen: "Het is zeker interessant om te bekijken hoe zoiets ongrijpbaars als liefde er in het brein uitziet. De stofjes oxytocine en serotonine lijken hierin ook een belangrijke rol te spelen. Oxytocine lijkt belangrijk in het vormen van een sterke band tussen mensen en komt bijvoorbeeld vrij bij een orgasme. Te weinig serotonine wordt in verband gebracht met de ‘obsessies’ die men kan ervaren bij verliefdheid, zoals bijvoorbeeld het constante bellen, appen of langsgaan bij iemand. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat je er toch voor kiest een intieme relatie aan te gaan met iemand die je eigenlijk nauwelijks kent en voor wie je evolutionair gezien angstig/wantrouwend zou moeten zijn.

Niet te snel conclusies trekken

"Het onderzoek naar liefde staat echter nog in de kinderschoenen en veel onderzoek is gedaan bij dieren. De vraag is dan in hoeverre dat te generaliseren is naar mensen. Dat vereist nog veel onderzoek in de toekomst. Daarbij is het bijna onmogelijk om zoiets bijzonders als liefde uit te leggen in de vorm van hersenactiviteit en hormonale verandering. Je kunt aan een blind persoon proberen uit te leggen wat kleuren zijn door golflengtes te beschrijven, maar je weet pas echt wat kleuren zijn als je ze kunt zien en ervaren. Zo is dat denk ik met liefde ook, wat niet wegneemt dat het zeker een interessant onderwerp is om beter te leren begrijpen".

LEES OOK:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Melany schrijft een brief over haar kinderwens - aan zichzelf.

Bron: Psychology Today. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden