Fotografie Erik Witsoe/Unsplash.com Beeld Flow
Fotografie Erik Witsoe/Unsplash.comBeeld Flow

De therapeutische werking van huishoudelijke taken

Huishoudelijke klusjes vervelend? Misschien goed om er eens anders naar te kijken. Want als je de afwas doet of je planten water geeft, ben je in feite aan het monotasken, volgens onderzoekers van de Florida State University.

Maaike Beekers - Flow MagazineFlow

Zij concluderen dat je daarvan een beter humeur krijgt, minder nerveus wordt en zelfs inspiratie krijgt, schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Nou zijn er misschien wel leukere monotaken te bedenken, een film kijken, of een fijn boek lezen. Alleen kun je bij de huishoudelijke variant lekker ‘vinken’ en het gevoel krijgen dat je iets nuttigs doet. Dat vergroot je ‘gepercipieerde controle’, waardoor je stress over andere zaken vermindert.

Die gepercipieerde controle hoeft trouwens geen daadwerkelijke controle te zijn, zolang je maar gelooft of voelt dat je grip hebt, zegt de Britse psycholoog Stacey Bedwell. Als je merkt dat je je directe omgeving kunt verbeteren, geeft dat een gevoel van keuzevrijheid. Je hebt impact! Zie daar het therapeutische effect van een fijne voorjaarsschoonmaak.

Voorspelbaarheid

Maak je er dan ook nog een vaste gewoonte van – maandag, wasdag -, ben je helemaal spekkoper. Want volgens Martin Lang, Tsjechisch antropoloog, houdt ons brein van voorspelbaarheid (iets oers, dat te maken heeft met overlevingskansen).

Psycholoog Ethan Cross, die het boek Chatter: the voice in our heads and how to harness it schreef, noemt nog een voordeel van een fijne opruimsessie: ‘Als we om ons heen orde zien, helpt het ons om ons van binnen wat minder chaotisch te voelen.’

Stacey Bedwell is het met Cross eens: ‘Als je aan je keukentafel zit met je laptop omringd door rommel, zijn dat veel visuele prikkels die je hersenen continu moeten verwerken terwijl je je tegelijkertijd probeert te concentreren op de taak die voor je ligt.’

Toch maar even een wasje doen tussendoor dus, op je thuiswerkdag.

Bron: Flow Magazine

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden