null Beeld

De wetenschappelijke reden waarom je partner meer zin in sex heeft dan jij

's Ochtends, 's avonds, tussen de afwas door, na het toetje, een lange werkdag, in de rij voor de supermarkt: de situatie maakt niet uit, het lijkt wel alsof je partner altijd zin heeft en bij het minst of geringste ontvlamt.

Online redactie Libelle

Daar kun je knap onzeker van worden. Hoezo kan je partner het altijd en overal terwijl jij vooral heel veel zin hebt in een dutje? Sesktherapeut Rosemary Basson heeft het antwoord. Volgens haar bestaan er twee soorten verlangen: spontaan en responsief. Beide soorten zijn doodnormaal.

Overspoeld door lust

Responsief houdt in dat je eerst even in de stemming moet komen voor je hoofd naar sex staat. Spontaan daarentegen houdt in dat je op de gekste momenten overspoeld wordt door lust. Het overvalt je, in plaats van dat je er naar op zoek gaat. Responsief betekent dus eigenlijk dat je af en toe zin moet maken. Of in ieder geval: dat je onderzoekt of het je lukt om zin te maken. Klinkt niet romantisch, maar is wel de realiteit.

Mannelijk en vrouwelijk

Het kan overigens ook andersom zijn: dat jij degene bent die je partner op de gekste moment kan bespringen terwijl je partner niet zomaar in de stemming is. Vaak werd responsief aangeduid als 'vrouwelijk' en spontaan als 'mannelijk'. Dat is dus onzin. Beide vormen komen onder zowel mannen als vrouwen voor.

Je hoeft dus niet te twijfelen of je libido wel in orde is of dat je je partner wel aantrekkelijk genoeg vindt. Die wetenschap alleen kan het plezier tussen de lakens beduidend vergroten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden