De zon schijnt altijd in Ommen

Als je "Ommen" zegt, zeg je volgens onze regioreporter Gina van Elburg eigenlijk: “Hotel de Zon”. Maar er zijn meer plekken die je niet mag overslaan als je haar hanzestad bezoekt!

Ommen bruist

De binnenstad van het hanzenstadje Ommen stond maandenlang op zijn kop en onderging een flinke metamorfose. De oevers van de Vecht werden verbreed, het winterbed werd verlaagd en er werden natuurvriendelijke oevers aangelegd waar zo’n 30 bootjes kunnen aanleggen. Het historische centrum is opnieuw ingericht, maar de oude sfeer bleef behouden. Het marktplein is aangepakt en de restaurants komen nu nog beter tot hun recht. Local Gina van Elburg tipt 5 hotspots:

1. Hotel De Zon

De eerste verhalen over Hotel De Zon - gelegen op een prachtige locatie aan de Overijsselse rivier de Vecht - stammen uit 1680.

Haai in de Vecht

Recenter is het verhaal van Theodorus Bakker die na een flinke verbouwing in de jaren '70 (extra kamers en een overkapping tussen het koetshuis en het historische pand). Vervolgens stuntte hij met het grote nieuws dat hij een haai had gevangen in de Vecht. Via via had hij een echte haai op de kop getikt en bij de steiger van het hotel gelegd. Met deze promotiestunt heeft hij de voorpagina van een landelijk dagblad gehaald.

Theodorus werkt er niet meer, maar nog steeds is De Zon een gerenommeerd restaurant en hotel. In 1991 betrok de huidige eigenaar landgoed Het Laer erbij en in 2001 volgde Hampshire Paping Hotel & SPA. Oók een bekende naam in Ommen.

Elfstedentocht

Leuk om te weten: bij de Vecht staat een monument dat herinnert aan de Elfstedentocht van Reinier Paping die op 18 januari 1963, tien uur en 59 minuten na de start van de Tocht der Tochten, finishte in Leeuwarden.

2. Ekkelenkamp

IJssalon Ekkelenkamp is the place to be op een warme zomerdag. Al vanaf 1938 is dit familiebedrijf gelegen aan de drukste kruising van Ommen en juist daardoor het meest ideale punt voor een ijsje.

Wanneer in de zomer het inwoneraantal verdubbelt (vanwege de grote hoeveelheid toeristen die Ommen aandoen) zijn de terrasjes overvol, staat er een lange rij voor de ijskiosk en draaien de zeven ijsmachines op volle toeren.

3. Onder de pannen

Loop je vervolgens een klein stukje verder, kom je bij Kookstudio “Onder de Pannen” - verscholen in het bos van Theo Bakker. Inderdaad, de man van de haai!

Drie dagen per week ontvangt Theo nu gezelschappen in zijn kookstudio die gezamenlijk koken én dineren in een schort met daarop hun eigen naam. Aan de kant van de weg staat een kist met hardgekookte eitjes die voorbijgangers kunnen pakken. En de prijs? Die bepalen ze zelf.

4. Brasserie Tante Pos

Deze brasserie is omgetoverd tot een gezellig restaurant met een authentieke uitstraling. De ongedwongen sfeer en gastvrijheid in Brasserie Tante Pos blijft je altijd bij. Vanaf het beschutte terras heb je mooi overzicht over het marktplein en alle activiteiten die zich daar afspelen.

5. De Rechter van Ommen

Datzelfde geldt ook voor het terras van Grand café De Rechter van Ommen, dat samen met bakkerij Ten Brinke, de Rabobank en winkelbedrijf Action sinds juni dit jaar is gevestigd in het nieuwe marktgebouw. Kortom, het is goed toeven in Ommen anno 2015!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden