null Beeld

Déze 3 nieuwe oorzaken zijn aan lijst risicofactoren voor dementie toegevoegd

De vrees voor dementie is bij veel ouderen groot. Soms is het onoverkomelijk door genetische factoren, maar er zijn ook risicofactoren waar iets aan te doen is. Nieuw onderzoek wijst nu 3 nieuwe factoren uit die je kans op de ziekte vergroten.

Daphne Dorgelo

Door gecombineerd onderzoek van verschillende Britse universiteiten zijn er 3 nieuwe factoren aan het risicomodel voor dementie toegevoegd: overmatig alcoholgebruik, luchtvervuiling en hersenletsel. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.

Deze kunnen aan de lijst van al bestaande risico's worden toegevoegd: laag niveau onderwijs, hoge bloeddruk, gehoorverlies, roken, obesitas, depressie, fysieke inactiviteit, diabetes en weinig sociaal contact. Deze factoren zijn verantwoordelijk voor bijna 40 procent van de dementiegevallen wereldwijd.

Dementie in Nederland

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. In feite is het een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes; de meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer, gevolgd door vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie. Volgens Alzheimer Nederland hebben in Nederland ruim 280.000 mensen dementie.

Ieder uur krijgen 5 mensen in Nederland dementie. Erkenning duurt echter lang: gemiddeld duurt het 14 maanden voordat de diagnose wordt gesteld. Bij jonge mensen duurt dit gemiddeld meer dan 4 jaar. Gezond eten, voldoende bewegen en stoppen met roken helpen bij de preventie.

Dokter Rutger vertelt in deze video hoe je het verschil herkent tussen vergeetachtigheid en dementie:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: The Lancet, Alzheimer Nederland. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden