Deze 4 ‘onschuldige’ slaapproblemen mag je niet negeren
Je wordt om het uur wakker of je hebt zelfs last van slapeloosheid: iedereen heeft weleens moeite met slapen. Als dit een paar keer in het jaar voorkomt is dat niet zo erg, maar wanneer je regelmatig last hebt van slaapproblemen moet je toch echt actie ondernemen.
Als je een van de volgende symptomen en signalen herkent, negeer ze dan niet en schakel de hulp in van een expert. Deze slaapproblemen zijn misschien minder onschuldig als ze lijken…
1. Je slaapt nooit aan een stuk door
Meestal komt dit dan door geluiden die je wakker maken, bijvoorbeeld wanneer je partner snurkt, midden in de nacht naar het toilet gaat of je buren die een feestje geven. Maar wanneer je regelmatig uit jezelf wakker wordt, zonder dat hier een logische reden voor is, is het verstandig om eens langs de huisarts te gaan. Dit kan namelijk duiden op slaapapneu.
Wanneer je last hebt van slaapapneu maken je hersenen je wakker, omdat je niet normaal ademt. Je schrikt dan eigenlijk gewoon even wakker, zodat je ademhalingsspieren ontspannen en weer goed gaat ademen. Daarna val snel weer in slaap. Wanneer dit ervoor zorgt dat je niet uitgerust wakker wordt, is het echt verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts om te checken of je slaapapneu hebt en hoe dit het beste behandeld kan worden.
2. Je staat op met hoofdpijn
Wanneer je wakker wordt met hoofdpijn kan het zijn dat je last hebt van het zogenaamde ‘syndroom van de bovenste luchtwegweerstand’. Dit lijkt op slaapapneu, maar dan een mildere vorm. Wanneer je hier last van hebt, adem je niet goed in en uit en kan je lichaam de kooldioxide niet goed kwijt. Dit gas blijft dan in je lichaam hangen waardoor je hoofdpijn krijgt.
Het kan helpen om de dekens niet te ver over je hoofd te trekken voordat je in slaap valt. Zo zorg je ervoor dat je longen voldoende frisse lucht kunnen in- en uitademen, waardoor je geen hoofdpijn krijgt. Wanneer dit niet helpt is het toch verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts en je slaapproblemen te bespreken.
3. Knarsetanden
Knarsetanden is vaak een gevolg van stress. Je wordt dan ’s nachts gedeeltelijk wakker van de stress, waardoor je verkrampt en begint met knarsetanden. Het lijkt onschuldig, maar dit kan nare gevolgen hebben voor zowel je nachtrust als je gebit. Word je ’s ochtends regelmatig wakker met een pijnlijke kaak of zere tanden? Ga dan langs de tandarts. Je krijgt dan waarschijnlijk een splint, dit is een soort bitje dat wordt aangemeten. Het zorgt ervoor dat je kaak niet gespannen raakt en je tanden beschermd blijven.
4. Je weet ‘s ochtends niks meer
Krijg je ’s ochtends van je partner te horen dat je je die nacht raar hebt gedragen? Neem dit dan serieus, zeker wanneer er geen logische reden voor is. Heb je bijvoorbeeld geen alcohol op? Dan kan dit gedrag kan duiden op parasomnia. Dit kan namelijk een gevaar zijn voor jezelf, maar ook voor anderen. Je kunt bijvoorbeeld gaan slaapwandelen of zelfs gaan slaaprijden. Leg aan je huisarts uit wat jij ’s nachts uitspookt, desnoods met hulp van je partner.
Dokter Rutger geeft 5 tips tegen slapeloosheid:
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Bron: Sleepfoundation.org. Beeld: Getty Images