Getty Beeld Getty Images/Westend61
GettyBeeld Getty Images/Westend61

Déze 7 dingen wist je waarschijnlijk nog niet over linkshandigen

De wereld is over het algemeen behoorlijk ingericht op rechtshandigen. Vooral bij hele alledaagse dingen kan dat soms best een tikkeltje onhandig zijn voor linkshandigen. Maar lefties zijn dan weer in het voordeel als het gaat om andere dingen.

“Een blik openmaken, aardappels schillen of knippen met een schaar zijn bekende ongemakken. Zo’n vorkje in de snackbar met het kartelrandje aan de verkeerde kant, een anders draaiende kurkentrekker of een collegeblok waarvan het spiraal in de weg zit als je aantekeningen wilt maken, zijn minder bekend”, vertelt Sander Reijn, initiatiefnemer van Linkshandigendag - een dag die in 1976 in het leven is geroepen om linkshandigen in het zonnetje te zetten.

En zo kunnen we nog veel meer dingen opnoemen waarbij linkshandigen het lang niet altijd makkelijk hebben. Maar wat blijkt nu?

1. Linkshandigen zouden beter in wiskunde zijn

IFL Science deed onderzoek naar de wiskunderesultaten tussen linkshandigen en rechtshandigen. Wat bleek? Bij de simpele vraagstukken waren de resultaten hetzelfde, maar bij het ruimtelijk inzicht scoorden de linkshandigen beter. Dit komt omdat de rechter hersenhelft van linkshandigen groter is. Een echte wiskundeknobbel, dus.

2. Linkshandigen kunnen beter zien onder water

Om de een of andere reden kunnen linkshandigen zich over het algemeen sneller aanpassen. Zo geldt dat ook voor onder water kijken. Wetenschappers denken dat het iets te maken heeft met een ander deel van de hersenen dat dominanter is bij linkshandige personen.

3. Linkshandigen hebben vaak een hoger IQ

Sander Reijn nam een aantal studies onder de loep en meent dat mensen met een IQ van 140 of hoger vooral linkshandigen zijn.

4. 17 procent van de tweelingen is linkshandig

Daarnaast is in 21 procent van de gevallen bij eeneiige tweelingen één persoon rechtshandig en de ander linkshandig.

5. 15 procent van de bevolking is linkshandig

“Ongeveer 15 procent van de bevolking is linkshandig”, zegt Sander Reijn. Dat is anders dan vroeger: “Vroeger moest je op school met rechts leren schrijven, ook als je linkshandig was.” Daarom zijn er nu steeds meer jonge linkshandige mensen.

6. Linkshandigen zijn betere leiders

Verschillende studies hebben uitgewezen dat linkshandige mensen handiger zouden zijn in het bedrijfsleven. Ze zouden vaardigheden hebben ontwikkeld ter compensatie van hun ongemak die van pas komen in het ondernemerschap. Linkshandige mensen zijn daardoor meer oplossingsgericht.

7. Linkshandige mensen zouden beter zijn in boksen en schermen

Linkshandigen hebben een voordeel bij contactsporten als boksen en schermen. In deze sporten kunnen ze rechtshandige tegenstanders verrassen met hun linkerhand. Het geldt ook voor tennissers. De dominante rechter hersenhelft in combinatie met (vaak) een dominant rechteroog zorgt ervoor dat ze sneller kunnen reageren in onbekende situaties.

Nog meer informatie lezen over linkshandigen? Je vindt het in dit leuke boekje:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden