null Beeld

Deze 8 gevoelens herken je alleen als je heel empathisch bent

Empathie hebben is een heel mooie eigenschap, maar altijd maar intens meeleven kan voor jezelf best lastig zijn. Deze gevoelens herken je dan vast ook.

Susan Dalstra

1. Je hebt soms een onuitlegbare drang een ruimte te verlaten

Ben je ooit op een feestje of in gesprek met iemand geweest terwijl je opeens werd overmand door een gevoel van zo snel mogelijk de benen willen nemen? Dat ongemak kan erop duiden dat je andermans pijn of verdriet sterk voelt. Of dat nou op fysiek, emotioneel of spiritueel niveau is. Niet raar is dat je wil vluchten zodra hun gevoel op jou overslaat.

2. Je weet of een groepsevenement gedoemd is te mislukken

Je voelt de energie van een groep aan zodra je binnenkomt. Daardoor voel je ook meteen of een feestje, evenement of wat dan ook gaat slagen, of dat het gedoemd is te mislukken.

3. Je voelt je soms onderdeel van je favoriete serie

Omdat je zo meeleeft met de personages voelt het soms bijna alsof je ze persoonlijk kent of een van hen bent. Wat misschien leuk is als je fan bent van Friends, maar wellicht minder fijn als je Game of Thrones tot je lievelingsseries rekent.

4. Je voelt soms fysiek het gewicht van de wereld

Je leeft niet alleen mee met series; je kan de beelden op het journaal en de verhalen uit de krant maar moeilijk loslaten. Gevolg: je voelt je totaal verkrampt en ellendig. Tijd voor een massage.

5. Je bent de eeuwige optimist

Want ook al trek je je dingen nogal aan; je ziet ook altijd de zonnige kant. Je kan makkelijk door de sluier van angst, verdriet en twijfel kijken om te zien wat er daadwerkelijk aan de hand is. Daardoor ben je in staat krachtig en vol optimisme te reageren. Je ziet waar anderen werkelijk toe in staat zijn, wat je tevens een geweldige vriendin maakt.

6. Je ziet iemands werkelijke potentieel

Je prikt zo door alle maskers heen en hebt in no time in de gaten wat voor vlees je in de kuip hebt. Dat maakt je een soort spiegel van onschatbare waarde die anderen laat zien wat ze in huis hebben en waar ze toe in staat zijn.

7. Je bent soms een wandelende leugendetector

Je hebt het meteen in de smiezen wanneer iemand niet de waarheid vertelt of iets achterhoudt. Dat kan soms voelen als een last, maar als je wijs gebruik maakt van die eigenschap is het een heel handige manier om onbetrouwbare types op afstand te houden.

8. Je hebt het idee dat je je gevoelens moet inhouden

Misschien ironisch, maar empathische mensen voelen al van jongs af aan (onuitgesproken) gevoelens bij anderen aan en twijfelen of ze die wel kunnen benoemen. Omdat je de ander niet een ongemakkelijk gevoel wil geven, bijt je misschien net wat vaker op een tong.

Wist je dat je Libelle.nl ook gewoon kunt blijven volgen vanaf je vakantieadres? Als je binnen de EU op vakantie gaat, valt dataroaming (meestal) onder je bundel. Zo hoef je ons niet te missen vanaf de camping of je strandbedje!

Bron: Pure wow. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden